Valorizace důchodů 2023: V lednu stovky korun navíc. Penzisté si polepšili už letos

Důchdoci, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. září 2022 10:20

Dopady zdražování pociťují všechny vrstvy obyvatelstva. Důchodům se ovšem kvůli inflaci zvyšují penze, další valorizace je v plánu na začátku příštího roku. Výrazně si přitom polepšili už letos, na rozdíl od většiny pracujících.

MPSV v pondělí informovalo v tiskové zprávě o podrobnostech plánované lednové valorizace. Zvýší se díky ní všechny důchody, tedy starobní, invalidní i pozůstalostní. 

Při řádné valorizaci se zvyšují obě složky důchodů. Všichni penzisté tak dostanou 140 korun navíc, k tomu jim stoupne procentní výměra o 5,1 %. Průměrný starobní důchod se tak zvedne o 825 korun.

Výrazně si přitom polepšili už letos, kdy proběhly kvůli inflaci hned tři valorizace. "Zatímco důchodci si letos v průměru polepší o 4,4 procenta nad inflaci, pracovníci za ní hluboce zaostanou," poznamenal ekonom Lukáš Kovanda.

Mzdy mají letos nominálně vzrůst o 6,9 procenta, jenže celoroční inflace dosáhne podle odhadů ČNB 16,5 procenta. "Reálně se tak pracovní výdělky letos propadnou o 9,6 procenta," konstatoval Kovanda. 

Témata: důchody důchodci