V Česku zrychluje šíření covidu: 14 500 případů za sedm dní!

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

16. září 2022 8:38

Za posledních sedm dní přibylo v Česku téměř 14.500 případů covidu. Je to víc než předchozí týden, kdy bylo nakažených zhruba 12.000. Nejvíc pozitivních testů odhalily laboratoře v pondělí - 3272, poté denní počty postupně klesaly až ke čtvrtečním 2494 nákazám. Počet hospitalizovaných s koronavirem v mezitýdenním srovnání stoupl o 35 na 815.

Pacientů ve vážném stavu naopak o 11 ubylo, před víkendem jich bylo 27. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Šíření nákazy v poslední době zrychluje, denní nárůsty počtu nakažených v mezitýdenním srovnání rostou 11 dní v řadě. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek očekává, že počty nakažených se proti nynějším údajům v říjnu a listopadu minimálně zdvojnásobí.

Dále roste incidenční číslo, tedy počet nových případů nákazy za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel. K dnešku činilo 135, před týdnem bylo 112. Nejvyšší incidence zůstává nadále v Královéhradeckém kraji se 153 případy, Nejnižší je tento ukazatel šíření epidemie momentálně v Karlovarském kraji se 105 nakaženými.

V poslední době roste zájem o testování na koronavirus. Za uplynulý den laboratoře zpracovaly okolo 10.500 antigenních i PCR testů, což bylo dohromady o necelých 2000 víc než minulý čtvrtek. Na testy podle odborníků nicméně chodí jen zlomek reálně nakažených. Buď příznaky nemají, nebo se s mírným průběhem vyléčí doma bez návštěvy lékaře. Covid má tedy násobně víc lidí, než uvádějí statistiky.

Od začátku epidemie v březnu 2020 bylo v Česku potvrzeno 4,07 milionu případů nákazy koronavirem. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou infekci eviduje ministerstvo zdravotnictví víc než 320.000, ve čtvrtek takových případů bylo 1150. Za celou dobu epidemie zemřelo v zemi 40.943 lidí s prokázaným covidem. Statistiky v poslední době uvádějí jednotky úmrtí za každý den.

Proti nemoci bylo v Česku plně očkováno 6,89 milionu lidí. První posilující dávku dostalo přes 4,3 milionu lidí a druhou přes 220.000, tedy daleko méně, než kolik jich na ni má nárok. Ministerstvo a odborníci apelují zvláště na seniory a vážně nemocné, aby se nechali před nástupem podzimu přeočkovat.

Ve čtvrtek bylo očkováno skoro 7800 zájemců, asi o 700 víc před týdnem. Většina z nich si přišla pro posilující dávky.

Stát zatím nechystá kvůli šíření koronaviru jiná doporučení, než je používání respirátorů ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Podle zástupců ministerstva zdravotnictví je situace klidná a počet lidí s covidem v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče je stabilní. Výraznější zhoršení epidemiologické situace může nastat s příchodem chladnějšího počasí, tedy v říjnu a listopadu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)