Sobotní demonstrace v Praze nebyla jediná. Už se chystá další

Ilustrační foto

Autor: ČTK

6. září 2022 19:46

Odboráři Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolávají na 8. října do Prahy na Václavské náměstí demonstraci kvůli nynější situaci. Vyzvali vládu, aby přijala opatření proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270.000 členů. Shromáždění pořádá tradičně vždy v září od roku 2015. V minulých dvou letech se nekonalo kvůli epidemii.

Odboráři svou říjnovou akci nazvali "Pět minut po dvanácté". Začne v sobotu 8. října ve 12:05. Dnes na své akci, kterou označují za "manifestační mítink", kritizovali vládu za nečinnost. Poukazují na prudké zdražování a reálný propad příjmů.

V předchozích ročnících se na zářijovém shromáždění odboráři a odborářky připravovali na vyjednávání o růstu platů. Měli heslo "Konec levné práce". Tentokrát se zaměřili hlavně na vysokou inflaci. Navrhují snížení DPH na vybrané zboží, stropování cen, růst dávek a zavedení podpory firem jako v době epidemie.

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb už vyhlásili jako své hlavní požadavky organizátoři sobotní protivládní demonstrace na Václavském náměstí. V případě nesplnění hrozí vyhlášením odporu. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70.000 lidí.

Demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády.

Na závěr víc než tříhodinové akce organizátoři vyhlásili požadavky. Patří mezi ně zejména demise vlády a vypsání nových voleb. "Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce," uvedli. Dodali, že už nyní jednají o vyhlášení stávky s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi.

Témata: demonstrace proti Fialově vládě (3.9.2022) Demonstrace