Důchody: Kdo si od čtvrtka může požádat o pětistovku navíc?

Důchodci, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. září 2022 11:21

Včerejší valorizace, letos už třetí v pořadí, není jedinou zářijovou novinkou, která se týká důchodů. Především ženy si mohou požádat o tzv. výchovné, tedy pětistovku navíc k penzi.

Ze stránek ministerstva vyplývá, že od 1. září je možné požádat o zvýšení starobního důchodu za vychované dítě o 500 korun. Nárok na něj od ledna 2023 bude mít ten z rodičů, který o dítě pečoval v největším rozsahu.

Automaticky ho tak podle úřadu dostanou ženy, které již důchod pobírají. Samostatná žádost se pak týká především mužů. Výčet situací, kdy je potřeba tuto samostatnou žádost podat, najdete na stránce společně s formulářem žádosti.

Důchody se přesto zvyšují od zářijové splátky bez ohledu na výchovné. Procentní výměra vzroste kvůli vysoké inflaci o 5,2 procenta, což dělá v průměru 600 až 800 korun navíc. 

Navýšení se týká téměř 3,5 milionu vyplácených důchodů, tedy starobních (včetně tzv. předčasných), invalidních, vdovských, vdoveckých i sirotčích, a Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky.

Témata: důchody důchodci Ministerstvo práce a soc. věcí