Počasí způsobilo zemědělcům škody za více než půl miliardy, zaznělo na agrosalonu Země živitelka

Sklizeň brambor, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

26. srpna 2022 16:17

Generali Česká pojišťovna, která pojišťuje dvě třetiny českých zemědělců, eviduje od začátku roku škody způsobené počasím na plodinách podle odhadu za více než 640 milionů Kč.

Číslo ještě není konečné, úrodě nejvíce uškodilo krupobití. Škody se svým rozsahem blíží k loňskému roku, který byl nejhorší za posledních 12 let. Na agrosalonu Země živitelka to novinářům řekla manažerka zemědělského pojištění společnosti Alena Stiborová.

"Uplynulá sezona byla hodně ovlivněna extrémním počasím. Bylo registrováno 826 pojistných událostí, v praxi to znamená 83.000 hektarů poškozených porostů, které prohlédli naši likvidátoři," řekl Stiborová.

Nejvíce poškodilo plodiny krupobití, celkem jde o 96 procent všech způsobených škod. Dubnové mrazy způsobily škody zejména na jahodách, místy i na ovoci. Ve srovnání s předchozími roky byly škody způsobené mrazem méně významné.

Největší podíl všech škod byl na obilovinách, pojišťovna eviduje poškození 62.000 hektarů. Počasí poškodilo také například kukuřici nebo mák.

Stiborová zmínila, že nejkritičtější dny byly 16. a 20. června, kdy bylo nahlášeno 233 pojistných událostí s odhadem plnění za 450 milionů. Velké škody jsou také ze 14. července. Těžce poškozeno bylo tehdy Benešovsko a Rakovnicko, nahlášeno bylo 75 událostí.

Počasí působilo od začátku roku škody po celé ČR. "Zjednodušeně řečeno se dá říci, že jediným regionem, který nebyl plošně postižen, je severní Morava," doplnila Stiborová.

Témata: Počasí zemědělci