Příspěvek 5000 na dítě: Stát pomůže stovkám tisíc rodin

Ministerstvo práce a sociálních věcí, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. srpna 2022 15:15

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejnilo aktualizované informace ohledně zájmu rodin o jednorázový příspěvek 5000 korun na každé dítě. Stát jim tak chce pomoci s rostoucími náklady.

Od pondělí si o příspěvek mohou zažádat všichni rodiče s loňským příjmem do milionu korun hrubého. Ministerstvo informovalo, že k dnešnímu dni přijalo 272 tisíc žádostí pro 428 tisíc dětí. 

Naprostou většinu z nich, konkrétně 230 tisíc, lidé podali prostřednictvím portálu Jenda. "Dalších 240 tisíc příspěvků už jsme vyplatili automaticky těm, kdo pobírají přídavky na děti," uvedl úřad na twitteru. 

Lidé mohou o příspěvek zažádat on-line, potřebují k tomu elektronickou identitu občana, například bank ID, NIA ID či moje ID, nebo také osobně na vybraných pracovištích Czech POINT na krajských, městských či obecních úřadech.

Pomoc je určena všem dětem do 18 let, které žijí v rodině, jejíž příjem v minulém roce nepřesáhl 1 000 000 Kč hrubého. O příspěvek mohou žádat rodiče, adoptivní rodiče nebo pěstouni dítěte.

Témata: Sociální dávky Ministerstvo práce a soc. věcí děti těhotenství Rodina