Žádost o příspěvek 5000 Kč na dítě: V pondělí došlo na potíže. Kdy lidé peníze obdrží?

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. srpna 2022 11:20

Od pondělí si může o jednorázový příspěvek 5000 korun pro rodiny s dětmi požádat každý, kdo splňuje stanovené podmínky. V pondělí se to ale některým nedařilo. Ovlivní to nějak termín výplaty peněz?

Podle tiskové zprávy ministerstva fungovala aplikace Jenda, jejímž prostřednictvím se o příspěvek žádá, o víkendu bez problémů. "V tomto režimu až do pondělí byla akceschopnost systému perfektní. Odezva přihlášení se pohybovala v řádu sekund a samotné vyřízení žádosti trvalo v průměru 15 minut," uvedli ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

V pondělí ale nebylo možné zcela využít její kapacitu kvůli nečekaným potížím. Lidé se potýkali s dlouhou odezvou při přihlašování kvůli kapacitě serverů eIdentity, které fungují mimo gesci úřadu.

"Od rána jsme tento problém intenzivně řešili. Kolem 17. hodiny se podařilo díky dočasné regulaci přístupů do našeho portálu a následnému navýšení kapacity serverů ze strany Ministerstva vnitra celou situaci vyřešit,“ konstatoval Jurečka.

Vicepremiér se omluvil těm, kterým se nedařilo přihlášení, a připomněl, že není třeba spěchat. "Nezáleží na tom, jestli lidé žádost podají tento týden v pondělí nebo třeba ve středu. Příspěvek stihneme vyplatit na přelomu srpna a září, jak jsem slíbil," dodal. 

Témata: Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministerstvo práce a soc. věcí Sociální dávky děti těhotenství Rodina