Požár v Českém Švýcarsku: Hasiči pomalu předávají území, podnikatelé sčítají škody

Požár lesa u Hřenska (červenec 2022)

Autor: ČTK

9. srpna 2022 21:41

Hasiči by chtěli ve středu správě národního parku České Švýcarsko předat další uhašené území. Zda se tak stane, rozhodne velicí štáb. Novinářům to dnes řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. V pondělí hasiči správě předali sektor u Janova, dnes část třetího sektoru severozápadně od Vysoké Lípy. Škody z požáru se budou teprve sčítat, místní podnikatelé už je ale částečně vyčíslili.

Zatím kvůli úbytku návštěvníků přišli v součtu asi o 150 milionů korun. Na podzim to může být i 200 milionů. Za destinační agenturu České Švýcarsko o tom dnes informovala Evženie Belanová.

"Nepředpokládáme zatím návrat obyvatel do evakuovaných obcí. Stále připravujeme místo zásahu na předání i po technické stránce, to znamená, že zajišťujeme, aby byla v terénu zabezpečena dodávka vody a natažená hadicová vedení," doplnila Götzová. Hasiči musí mnohdy techniku na strategická místa vlastnoručně donést, na nepřístupná místa se totiž vozidly nedostanou. V terénu zůstanou hasiči i v noci. Provádí hlídky a požářiště monitorují, ráno jim s tím opět pomohou drony s termokamerami.

Hasiči dnes zasahovali na ploše o 80 hektarech, jde o méně než desetinu plochy, kterou požár zasáhl. Dnes zejména zkoumali požářiště s termokamerami, prolévali půdu vodou a obkopávali ohořelé pařezy. "Práce je to fyzicky velmi namáhavá, hasiči se pohybují často v prudkém terénu," uvedla mluvčí.

Oheň podle agentury zachvátil asi 1,2 procenta regionu, odliv zákazníků však zaznamenávají podnikatelé v celém okrese. Turisté se vyhýbají i místům, kde nehrozí nebezpečí. Podle destinační agentury, která tamní poskytovatele služeb, hoteliéry, restaurace, výrobce a obce, sdružuje, pomohou zmírnit škody samotní turisté.

"V místech zasažených ohněm je situace nejhorší, tam jde pokles rezervací v hotelech a penzionech až na nulu. Aktuálně se ale snažíme vypořádat s úbytkem hostů ve vzdálenějších lokalitách, kde je až 60procentní nárůst stornovaných pobytů," řekl ředitel destinační agentury Jan Šmíd. Podle jeho slov každý desátý obyvatel Českého Švýcarska pracuje v turistickém ruchu. Z dat agentury vyplývá, že největší škody postihly ubytovací zařízení. Menší penziony vyčíslují denní ztráty v řádu tisíců korun, ubytovací zařízení s kapacitou deset pokojů přicházejí denně až o 25.000 korun. Velké hotely mají každý den propad tržeb až o 350.000 korun.

Následky ohně se dotkly i kulturních památek. Například do zámku ve Šluknově chodí denně jen čtvrtina návštěvníků ve srovnání s dobou před vypuknutím požáru. Památka je přitom vzdálená 40 kilometrů od jeho epicentra. Cestu si do Českého Švýcarska a širokého okolí také zatím nenachází ani turisté ze zahraničí.

Témata: požár lesa u Hřenska (červenec 2022) České Śvýcarsko Hasiči