Hasiči likvidovali také požár na Zlínsku. Vznikla statisícová škoda

Požár

Autor: ČTK

27. července 2022 20:00

Hasiči včera zlikvidovali rozsáhlý požár lesa u Lukovečku na Zlínsku. Hořet tam začalo v pondělí v podvečer, oheň se rozšířil zhruba na devět hektarů ploch. Vyšetřovatel hasičů zjistil, že příčinou vzniku požáru byla nedbalost neznámé osoby při manipulaci s nedopalkem nebo otevřeným ohněm. Způsobená škoda byla vyčíslena na 200.000 korun, uvedla v tiskové zprávě mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

"Velitel během dopoledne vyhlásil likvidaci a požářiště předal zástupci majitele lesa, kterému byla nařízena dohlídka nad místem po dobu 48 hodin. Požár zasáhl malé a střední smrky a pár kusů mnohaletých vzrostlých stromů," uvedla mluvčí. K uhašení požáru zřejmě přispěl také dnešní déšť.

Oheň se zpočátku kvůli suchu rychle šířil. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. V pondělí večer se jim podařilo požár dostat pod kontrolu, nikdo při něm neutrpěl zranění. Postupně jej likvidovalo 38 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Zásah jim komplikoval obtížně dostupný terén a nutnost kyvadlově dovážet na místo potřebnou vodu z několik kilometrů vzdáleného Holešova.

V pondělí pomáhal požár hasit i policejní vrtulník s takzvaným bambi vakem. Je zavěšený pod vrtulníkem a lze do něj nabírat vodu a poté ji vypouštět, aniž by stroj musel přistát.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který vyhlašují jen při mimořádných situacích.

Témata: Požáry Zlínský kraj