Covid-19 v Česku: Epidemie zrychluje, hospitalizovaných je přes 700

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: ČTK

22. července 2022 9:19

Letní vlna epidemie covidu-19 v Česku dál sílí. Za posledních sedm dní přibylo v zemi 14.710 nových případů koronaviru, to je o zhruba 4500 víc než předchozí týden. V nemocnicích bylo s covidem 725 lidí, o skoro třetinu víc než na konci minulého týdne a nejvíc od konce dubna. Ještě na začátku července bylo hospitalizovaných 200.

Počet pacientů v těžkém stavu se za týden zdvojnásobil na 29. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Stoupá i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel. Ke dnešku činí 138, minulý pátek byla incidence 96. Nejvyšší hodnotu má i nadále v Praze, kde stoupla na 227. Relativně nejlepší epidemická situace je v Libereckém kraji s incidenčním číslem 83.

Epidemie koronaviru začala v Česku zrychlovat na začátku června. Za nárůstem počtu případů během letních měsíců jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron. Odborníci očekávají, že letní vlna by mohla koncem července kulminovat, pokles bude ale postupný a počty poté mohou dál zůstat vyšší. I když pozvolna roste počet provedených testů na koronavirus, reálný počet nakažených, o kterých se neví, je podle odhadů několikanásobně vyšší. Od května je pro bezplatný test potřeba žádanka od lékaře či hygienické stanice.

Tento týden přibylo nejvíc nakažených ve středu, kdy testy odhalily 3235 případů, v ostatní všední dny se držely pod třítisícovou hranicí. Pokaždé to bylo výrazně víc než ve stejný den předchozího týdne.

Za celou dobu epidemie covidu-19 v Česku, tedy od března 2020, bylo v zemi potvrzeno víc než 3,96 milionu případů nákazy koronavirem. Do tohoto počtu nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně. Podezření na opakovanou nákazu eviduje ministerstvo téměř 278.000. Od začátku epidemie zemřelo v ČR 40.380 lidí s covidem-19.

V posledních dvou týdnech roste zájem o očkování proti covidu-19, které chrání proti těžkým průběhům nemoci i úmrtí. Od pondělí se lidé mohou nechat očkovat i druhou posilující dávkou, dosud si pro ni přišlo přes 12.500 lidí. Plně naočkováno bylo proti covidu zhruba 6,88 milionu lidí a asi 4,26 milionu lidí dostalo posilující dávku vakcíny.

V ČR zatím neplatí žádná plošná opatření proti šíření viru, některé nemocnice či sociální zařízení už ale nařídily nošení respirátorů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doporučil lidem používání ochrany nosu a úst také v hromadné dopravě. Vláda podle něj od svého nástupu nechce restrikce nařizovat, sází na odpovědnost a dobrovolné dodržování zásad.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)