Poslanci berou desetitisíce, ale na obědy nemají? Zlevnili si jídlo ve Sněmovně!

Poslanecká sněmovna

Autor: ČTK, stars24.cz

5. června 2018 17:02

Poslanci mají nadprůměrné platy a k tomu řadu výsad. Za jídlo se jim ale platit zjevně moc nechce. Po únorovém zvýšení cen ve sněmovních restauracích by se ceny některých pokrmů a nápojů měly od července mírně snížit.

Na zlevnění pokrmů a nápojů se usnesla komise pro práci kanceláře Poslanecké sněmovny, zhruba od července díky tomu klesne cena jednotlivých pokrmů o jednu až tři koruny. Komise tak reagovala na růst nákupních cen surovin v uplynulých měsících, které se v cenách pokrmů a nápojů odrážejí.

U některých pokrmů a nápojů by se měla cena snížit řádově o koruny, u části z nich zůstanou stejné. Například pečená vepřová plec se zelím a knedlíky by měla zlevnit o dvě koruny na 50 korun, znojemská hovězí pečeně s rýží o korunu na 78 korun a pečená šunka s vejci o šest korun na 32 korun. Naopak třeba gulášová polévka vyjde stále na 14 korun a dort se šlehačkou na 27 korun.

Například šopský salát si poslanci po únorovém zdražení mohli poslanci koupit za 25 korun, jenže kvůli zdražení surovin cena ke konci května vzrostla na 27 korun. Teď se bude prodávat za 26 korun.

Zavedení 50procentní přirážky místo pětiprocentní v únoru prosadili Piráti a pro byl i kancléř Jan Morávek. Teď by se ale měla snížit na procent 40. Snížení přirážky má podle tiskového odboru eliminovat dosavadní zvyšování nákupních cen surovin a nápojů a ceny pokrmů a nápojů ve sněmovních restauracích se tak v podstatě vrátí na úroveň po únorovém zdražení. Do února činila tato přirážka pět procent. Týká se studené kuchyně, polévek, salátů, příloh, moučníků, snídaňových jídel a nápojů.

U hlavních jídel bude stále platit přirážka 120 procent. Žádnou přirážku Sněmovna neuplatňuje v kategorii obchodního zboží – tedy například cukrovinky, ovoce a lahůdky.

Proti snižování byl jen jeden člen komise – Pirát  František Elfmark. „Když jsme byli zvoleni do Poslanecké sněmovny, jednou z prvních věcí, co jsme navrhli, bylo snížení dotací na jídlo pro poslance. Netrvalo ani pár měsíců a komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny se rozhodla snížit přirážku z 50 % na 40 %,“ komentovali rozhodnutí Piráti na facebooku.

Naopak poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která je také členkou komise, ale která se hlasování nezúčastnila kvůli pracovním povinnostem, poukazuje na to, že velká část jídla je ve sněmovně dražší než v restauracích kolem Sněmovny. „Když si dáte plátek lososa, tak zaplatíte 240 korun. Není to úplně normální, aby v rámci obědové nabídky bylo jídla přes dvě stě korun. To mi přijde zvláštní, když v komerčních subjektech je to levnější,“ řekla serveru Novinky.cz.

Témata: Poslanecká sněmovna jídlo politici