Radim Daňhel se stal šéfem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Radim Daňhel

Autor: ČTK

14. července 2022 20:21

Vrchním státním zástupcem v Olomouci se stal Radim Daňhel, který dosud působil jako okresní státní zástupce v Kroměříži. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) dnes podepsal Daňhelovo jmenování a uvedl ho do funkce. Zároveň oznámil novinářům, že náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár se už dříve rozhodl rezignovat. Komár úřad vedl po odchodu Ivo Ištvana.

Ministr o Daňhelovi v pátek řekl, že ho považuje za dobrého kandidáta, ale že od něj chce před rozhodnutím o jmenování slyšet návrh reorganizace a personálních změn olomouckého úřadu. O tom, že jmenovací dekret podepsal, informoval Blažek dnes ráno na twitteru. "On mi představil určité kroky, které snad udělá, a teď už jde o to sledovat, zda je skutečně udělá. Jsou to víceméně kroky povahy organizační a ekonomicko-správní," řekl poté novinářům v Olomouci.

Jmenování Daňhela navrhl Blažkovi koncem června nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Ministr již dříve v médiích uváděl, že na uvolněný post nechce nikoho ze stávajícího vedení, tedy z Ištvanova týmu. Ištvana dlouhodobě kritizoval a v pátek zveřejnil analýzu, která podle ministerstva odhalila zásadní nedostatky jak v hospodaření, tak i v efektivitě olomouckého úřadu.

"Analýzu pochopitelně znám, je to pro mě začátek nějaké diskuse s ministerstvem o tom, zda ty údaje, které má ministerstvo k dispozici, jsou skutečně tak velkým problémem, jak se mohlo jevit z médií, a pokud ano, tak jak to budeme řešit," sdělil zástupcům médií Daňhel.

"Snažil jsem se především najít člověka, který by byl čestným a slušným, který by navázal na poměrně slušnou působnost zdejšího státního zastupitelství a aby jej vedl bez ohledu na to, jaká jsou přání různých skupin, různých osob, a aby neuhnul, kdyby na něj byly vyvíjeny nějaké tlaky," uvedl k Daňhelovi Stříž.

Jmenování Daňhela ocenila i Unie státních zástupců, jejímž je členem. "Kolega je velmi zkušený a erudovaný státní zástupce, který v minulosti úspěšně prošel řídícími funkcemi jak na okresní úrovni, tak na vrchním státním zastupitelství," sdělila unie ČTK.

Ištvan od dubna na vlastní žádost přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství. Výsledky ministerské analýzy zpochybnil. Blažek podle něj při svém předchozím působení v čele ministerstva spravedlnosti v roce 2012 a 2013 neměl k fungování olomouckého VSZ žádné připomínky ani poznámky a jeho postoj se radikálně změnil až po zásahu policie na úřadu vlády v roce 2013, který dozorovali olomoučtí žalobci.

Komár dnes při uvedení Daňhela v úřadu nebyl. ČTK napsal, že se rozhodl skončit ve funkci náměstka vrchního státního zástupce v okamžiku, kdy mu Ištvan oznámil své přeložení - a to s ohledem na jejich dlouholetou spolupráci. Blažek k tomu řekl, že Komár mu úmysl rezignovat oznámil 30. května a dnes si to telefonicky potvrdili. Komár podle něj podá rezignaci ještě v červenci, funkce mu podle zákona zanikne na konci srpna. "Náměstka jmenuje ministr, tak budu očekávat personální návrh," doplnil Blažek. Daňhel zatím nechtěl jakékoliv personální změny v úřadu komentovat.

Ministerská analýza popisuje situaci z posledních let, kdy úřad vedl Ištvan. Poukázala mimo jiné na to, že ze 30 státních zástupců na olomouckém VSZ třetina vykonává vedoucí funkce a dalších pět je vykonávat může. Od toho se odvíjejí platy státních zástupců, měsíčně s vyplácenými příplatky průměrně berou víc než 162.000 korun. Vedení v Olomouci se přitom podle Blažka nepokoušelo učinit žádné provozní úspory, i když jsou tamní výdaje na cestovné nebo služby elektronické komunikace vyšší než na VSZ v Praze, které je počtem státních zástupců trojnásobné. U olomouckého VSZ jsou také vyšší než v Praze náhrady škody požadované i vyplacené za nezákonná trestní stíhání.

Blažek dnes na dotaz ČTK odmítl, že by jeho kritika vůči VSZ v Olomouci měla souvislost se zásahem policie na úřadu vlády v roce 2013. "Nic z toho traumatického v sobě nemám, nijak se nemstím, je to dávno pryč,“ prohlásil. Ištvan dříve jako důvod svého odchodu z úřadu uvedl, že v době přípravy novely zákona o státním zastupitelství je důležité, aby v čele VSZ v Olomouci stála respektovaná osobnost s plnohodnotným funkčním mandátem.

Po zásahu na úřadu vlády padl kabinet Petra Nečase (ODS). Premiérovu blízkou spolupracovnici a nynější manželku Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) soudy pravomocně odsoudily za zneužití Vojenského zpravodajství a nadále projednávají roli Nečasových v kauze údajných "trafik" pro poslance ODS a také nezdanění luxusních darů, jež Nečasová dostávala od vlviných lidí. Zproštění obžaloby se Nečasová dočkala v případu údajného vyzrazení utajované zprávy BIS.

Témata: Radim Daňhel Vrchní státní zastupitelství