Kolotoč na Letné opět v provozu! Nefungoval šestnáct let

Letenský kolotoč prošel opravou a bude opět zprovozněn.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. července 2022 8:36

Od dnešního dne bude po dlouhých letech opět v provozu legendární letenský kolotoč, který v posledních letech procházel opravou. V tiskové zprávě na to upozornilo Národní technické muzeum, při rekonstrukci sehrálo zásadní roli.

Kolotoč se roztočil na slavnostní akci už v pondělí, kdy uplynulo na den přesně 128 let od jeho reinstalace na Letné. Atrakce zhotovená tesařem Matějem Bílkem původně stávala na Královských Vinohradech, na nynějším místě fungoval až do roku 2006.

Už v roce 2004 se ovšem památka nacházela v kritickém stavu, tehdy ji za podpory ministerstva kultury zakoupilo Národní technické muzeum. O deset let později vznikla iniciativa za záchranu kolotoče. 

Po čtyřech letech se podařilo dokončit rekonstrukci figur koní a výbavy interiéru. Naopak opravu stavby kolotoče provázely komplikace, objevilo se mnoho skrytých vad původní konstrukce. Práce nakonec úspěšně provedl Ing. Jiří Kmošek.

V kolotoči se jezdilo na 19 koních různých velikostí potažených pravou koňskou kůží bez spojů, plněných slámou, se skleněnýma očima. Původní sedla a uzdění se dochovala pouze u čtyř koní jménem Poly, Flora, Blesk a Šemík. Zajímavostí interiéru je sloup středové točny, který byl vyzdoben třemi rytíři v brnění z papírmaše natřenými stříbřenkou.

Témata: Národní technické muzeum v Praze kolotoče Praha