Šokující číslo! Kolik dětí chce ročně spáchat sebevraždu?

Sebevražda - ilustrační foto 2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. června 2018 9:04

Život může být někdy těžký a lidé mají často pocit, že už to dál nezvládnou. Nezřídka je pak napadne myšlenka, jestli by nebylo jednodušší prostě to všechno skončit. S podobnými myšlenkami se setkávají pracovníci linek bezpečí.

Úvahy o sebevraždách jsou častější, než si lidé mohou myslet. Na různé linky důvěry volají ročně stovky lidí. Za rok zavolá asi 700 dětí, které o sebevraždě uvažují,“ tvrdí Petr Porubský, vedoucí Linky důvěry. Na Modrou linku se v roce 2016 obrátilo asi 200 lidí. Linky se věnují každému z nich a snaží se je přesvědčit, že existuje jiná možnost.

Někteří lidé prý o sebevraždě mluví přímo, jiní ji jen naznačují. Operátoři linky musí jednat podle individuálního problému. „Když nám děti volají, že už se sebevražedným pokusem již započaly, snažíme se o záchranu života. Pokud nad tím jen uvažují, hledáme pro ně možnost pomoci a sdílení situace,“ dodal Porubský.

Pracovníci linek důvěry jsou na tyto druhy hovorů připraveni, často mají psychologický výcvik a také hodiny nácviku. „Práce s klientem zvažujícím sebevraždu musí být citlivá, je třeba hodně naslouchat, ale zároveň se pokoušíme zprostředkovat klientovi nový náhled na situaci,“ vysvětlila Jana Zárubová, ředitelka Modré linky.

Sebevraždy, či pokusy o ně, se týkají i policie a záchranné služby. Linky volají záchrannou službu pokaždé, když volající učinil pokus o sebevraždu – spolykal prášky nebo jde na most. Pokud nedojde k akutnímu ohrožení života, linky policii neinformují.

Záchranné služby mohou sebevrahům často zachránit život, pokud se k němu dostanou včas. Ve chvíli, kdy člověka nedokážou zachránit, volají policii, která smrt vyšetřuje. „Pokud jde jen o pokus, který neohrožuje nikoho dalšího, záchranná služba nemůže předávat informace o zdravotním stavu komukoliv jinému, ani Policii,“ ujasnila pro tisková mluvčí Zdravotní záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová.

Policie se k případů tedy dostane, když se sebevraha nepodaří zachránit. Podle vrchního komisaře Ivany Nguyenové se policie musí zabývat jakýmkoliv úmrtím a zjistit jeho příčinu. „Na místě sebevraždy spolupracují policisté se všemi složkami záchranného systému," dodala Nguyenová. Záchranná služba či linky důvěry volají policii také ve chvíli, kdy mají podezření, že sebevrah ohrožuje své okolí.

Témata: dětské Děti sebevražda