V Zápech u Prahy hoří hala s autodíly, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu

V Zápech u Prahy hoří hala s autodíly

Autor: ČTK

2. července 2022 0:43 | Aktualizováno: 2. července 2022 8:44

Hasiči dohašují požár haly v Zápech u Prahy, kde byly uskladněny autodíly, oleje a plynové lahve. Hořet začalo v pátek před 20:00, byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu, který hasiči snížili dnes před 02:30 na druhý. Nikdo nebyl zraněn.

Podle starosty obce Vladimíra Vlčka sloužila hala jako sklad autodílů pro společnost AD Partner. Podle odhadů majitele bude škoda zhruba 100 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová.

"V 09:00 se na místě začne vyšetřovat pomocí dronu, na místě je záchranný útvar Hlučín, dohašují lokální ohniska a rozebírají konstrukci, stále platí druhý stupeň pohotovosti," řekla Zemanová.

Byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Na stanici v Satalicích, která je u požáru, jsou teď v pohotovosti dobrovolní hasiči ze Satalic. Naše jednotka zůstává na místě. @HZS_ScK pic.twitter.com/mGLGIr4LMP

— Hasiči Praha 🚒 (@HasiciPraha) July 1, 2022

Zvláštní stupeň poplachu hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek. Při hašení v Zápech bylo nasazeno 30 vozidel a 17 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, vypomáhali i pražské.

Chemická jednotka hasičů z Kamenice na místě monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili.

Hasiči evakuovali pět lidí a domácí zvířata z okolních obytných domů.

Témata: požár středočeský kraj