Povodeň v Českém Krumlově i Týně nad Vltavou: Další bouřky hrozí zítra

Český Krumlov zasáhla blesková povodeň na říčce Polečnici. (30.6.2022) 2

Autor: ČTK

30. června 2022 16:00

Intenzivní déšť a bouřky v noci na dnešek zvedly hladiny několika řek, voda působila škody hlavně v Jihočeském kraji, ale také ve středních a východních Čechách, v Praze a v Olomouckém kraji. Jihočeská města Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002.

Meteorologové varují, že další silné bouřky s intenzivním deštěm, kroupami a nárazovým větrem mohou většinu území Česka zasáhnout v pátek a noci na sobotu.

Hladiny rozvodněných toků během dnešního dopoledne klesaly, třetí povodňový stupeň platil podle Povodí Vltavy po poledni ještě na Blanici v Bavorově. Na jihu Čech bylo před polednem ještě asi 400 domácností bez proudu. Mezi Karlštejnem a Zadní Třebaní spadl kus skály na trať, kolem 6:00 do něj narazil vlak s asi 150 cestujícími. Pět lidí se lehce zranilo. Provoz na trati mezi Prahou a Berounem je zastavený, omezení potrvá podle odhadů celý den.

V Týně nad Vltavou zatopila voda desítky domů, centrum města i bazén, který bude nutné vypustit a vyčistit. Vedení města odhaduje, že škody jsou mnohamilionové. V Českém Krumlově se z koryta vylila řeka Polečnice. Zalila budovy kolem Chvalšinské ulice.

Jihočeští hasiči měli od středečního večera do dnešního rána kolem 230 výjezdů, odčerpávali vodu, odklízeli stromy. Kvůli popadaným stromům jsou neprůjezdné i některé tratě. Bez elektřiny bylo ráno v kraji asi 1000 odběratelů firmy EG.D ze skupiny E.ON, kolem 11.30 to bylo 400 domácností.

Kromě Blanice, která byla po poledni v Bavorově stále na třetím povodňovém stupni, už hladiny ostatních rozvodněných toků klesly na první stupeň.

Středeční bouřky přinesly podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až pěticentimetrové kroupy, přívalové srážky a nárazy větru kolem 80 km/h. V širokém pásmu od jižních Čech a Vysočiny po severní Čechy a severozápad Moravy napršelo za uplynulých 24 hodin 20 až 50 mm, na Prachaticku to bylo až 80 mm.

V Královéhradeckém kraji bouře se silným větrem a deštěm lámala stromy. Hasiči v několika případech čerpali vodu nebo kontrolovali ucpané kanalizace. Odstraňovali stromy popadané na silnice. Do dnešního rána měli asi 40 výjezdů. Bez elektřiny bylo dnes ráno v kraji asi 800 domácností.

Na Vysočině museli hasiči po bouřkách hlavně odstraňovat popadané stromy, pročišťovat kanalizaci a odčerpávat vodu ze sklepů rodinných domů. U jiných pomáhali s provizorním zajištěním poničené střechy. Od středečního odpoledne kvůli tomu měli přes 40 výjezdů.

V hlavním městě zasahovali hasiči do dnešních 6:00 u 25 případů, šlo hlavně o popadané větve a čerpání vody ze zatopených prostor.

Ve středních Čechách měli hasiči od středečního večera do dnešního rána asi 220 výjezdů. Bouřky tam také lámaly stromy a zaplavovaly sklepy.

Témata: český krumlov Povodně Bouřky Počasí