Příspěvek na bydlení: Od pátku se má zjednodušit. Jak?

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. června 2022 10:39

Od 1. července má dojít ke zjednodušení příspěvku na bydlení, už by vůbec neměla být nutní cesta na úřady. Za změnami stojí ministerstvo práce a sociálních věcí, které je detailně popsalo na svém webu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v tiskové zprávě zdůraznilo, že probíhá digitalizace dávek. Kromě příspěvku na bydlení má být možné žádat online od 1. srpna o rodičovský příspěvek a od 1. září o přídavek na dítě.

Žádost o příspěvek na bydlení se má zjednodušit hned v několika ohledech. Předně o něj nově nebude nutné žádat každoročně, bude na dobu neurčitou. 

Úpravy se dotknou i dokládání nákladů na bydlení a příjmů domácností. Nově tak budou lidé činit pololetně, nebude po nich vyžadováno rozepisování na jednotlivé položky ani předkládání pravidelného zúčtování zálohově placených služeb. Doklady půjde nahrát elektronicky.

"Plně digitální a zjednodušenou žádost o příspěvek představíme příští týden a chystáme také informační kampaň, aby lidé věděli, co k vyplnění potřebují a jak přesně mají vyplnit žádost," uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

Témata: Sociální dávky Bydlení Ministerstvo práce a soc. věcí