Dividenda ČEZ 2022: Za akcii vyplatí firma 48 korun!

ČEZ

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. června 2022 8:35

Akcionáři energetické společnosti ČEZ se v úterý v pozdních večerních hodinách dohodli na rozdělení zisku za uplynulý rok. Na akcii bude vyplaceno 48 korun, firma tak mezi akcionáře rozdělí asi 25,8 miliardy korun.

Pořad valné hromady měl celkem 10 bodů, přičemž rozhodnutí o rozdělení zisku bylo třetím v pořadí. Akcionáři se přesto shodli až pár desítek minut před půlnocí. "Návrh na výplatu dividendy 48 Kč/akcii byl schválen," uvedl na twitteru jeden z akcionářů Michal Šnobr. 

Výplatu dividendy v této výši navrhlo ministerstvo financí coby majoritní akcionář společnosti ČEZ. Šlo o protinávrh k původní záměru představenstva, které chtělo za akcii vyplatit 44 korun. 

"Vyšší příjem státu z dividendy ČEZu za loňský rok plně využijeme ke kompenzaci vysokých cen energií našim občanům a k dodatečnému financování sociální pomoci potřebným. Využití dividendy ČEZu právě na pomoc lidem s vysokými cenami energií považuji v tuto chvíli za jediné logické a správné," řekl k návrhu ministr financí Zbyněk Stanjura.

Řádná valná hromada energetické společnosti ČEZ proběhla v Kongresovém centru Praha. Jednání začalo v 10 hodin a trvalo zhruba dvě třetiny dne. 

Témata: ČEZ Ministerstvo financí