Dolní Morava: První tragédie na Sky Bridge, muž přešel nejdelší visutý most na světě a zemřel

nejdelší visutý most na světě Sky Bridge 721

Autor: ČTK, stars24.cz

18. června 2022 15:29

V rekreační oblasti na Dolní Moravě na Orlickoústecku ve čtvrtek zkolaboval muž středního věku a následně zemřel. Stalo se tak blízko lávky Sky Bridge 721, přičemž nejdelší visutý most na světě je v provozu teprve měsíc. Podle televize Nova muž lávku přešel a pak se mu udělalo špatně.

Dolní Morava má oficiálně nejdelší visutý most pro pěší na světě a za první měsíc od otevření ho překonalo 45 tisíc lidí. Zároveň má ale na kontě první tragédii.

"V horském areálu Dolní Morava, v těsné blízkosti lávky Sky Bridge, došlo včera k nenadálé srdeční zástavě u dospělého muže. Na místo byly ihned vyslány dvě posádky ZZSPAK společně s Horskou službou ČR a Leteckou záchrannou službou HK. I přes veškerou snahu záchranářů bohužel pacient zemřel," uvedli záchranáři na sociální síti.

Podle televize Nova se o resuscitaci 57letého muže záchranáři pokoušeli hodinu, ale neúspěšně. Muž zkolaboval a nastala u něj zástava krevního oběhu. Co mohlo být příčinou neštěstí není známo.

Podle záchranářů mohla být na vině řada faktorů, například teplé počasí, onemocnění, kterými muž trpěl, ale i fyzická námaha a adrenalin. Televize totiž uvedla, že muž zkolaboval až poté, co lávku přešel. 

Most je v provozu od 13. května. Za měsíc ho navštívilo 45.000 lidí. Je ve výšce 95 metrů, klene se přes údolí Mlýnského potoka. Je postavený z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum. Měří 721 metrů, je tak delší než dosud nejdelší visutá pěší lávka nedaleko města Arouca na sever od Lisabonu. Portugalský most měří 516 metrů.

Sky Bridge má synergický efekt na další turistické atraktivity v oblasti. Zvyšuje se zájem o vyhlídkovou věž Stezka v oblacích v areálu střediska, kterou v minulosti navštívilo i 300.000 lidí ročně, turisté míří ke klášteru na Hoře Matky Boží u blízkých Králík nebo do objektů Muzea československého opevnění v králické pevnostní oblasti.

Témata: nejdelší visutý most na světě Sky Bridge 721