Pražské letiště mělo velké problémy. Letadla nemohla odletět

Letiště Václava Havla Praha

Autor: ČTK, stars24.cz

15. června 2022 17:21

Na pražském letišti Václava Havla dnes po poledni vypadl systém pro řízení provozu. Letiště proto na několik desítek minut zastavilo všechny plánované odlety, povoleny byly pouze přílety spojů, které už do Prahy mířily. Zhruba ve 13:45 byl provoz v omezené míře znovu obnoven.

Letiště a Řízení letového provozu (ŘLP) o tom dnes informovali na twitteru. Podle ŘLP byla závada u dodavatele systému. Dispečeři se ji chystají opravit během noci, následně by se měl provoz postupně vrátit do normálu. Problémy řeší i některá letiště v zahraničí.

"Na Letišti Praha vypadl systém řízení letového provozu Top Sky," uvedlo letiště dnes po 13:00. Zastaveny tak byly všechny odlety i některé přílety. Po několika desítkách minut ŘLP, které má systém na starosti, řízení znovu obnovilo, ovšem zatím v omezené míře.

Mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková ČTK řekla, že odbavení cestujících zatím standardně pokračuje, může však nabírat zpoždění. Výpadek systému a jeho obnovení řeší letoví dispečeři. "Intenzivně pracujeme na tom, abychom co nejrychleji problém odstranili," řekl k tomu ČTK bez dalších podrobností mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Později odpoledne ŘLP uvedlo, že příčinou výpadku systému byla softwarová závada na straně dodavatele. "Přijatá opatření zajistila bezpečnost provozu. V průběhu dnešní noci bude provedena oprava příslušného SW a kapacity se budou postupně vracet na úroveň před výpadkem," oznámilo ŘLP.

Technický problém v systému řízení letového provozu dnes dopoledne na několik hodin zastavil provoz také na švýcarských letištích, nyní je už však obnoven. Uvedl to úřad Skyguide. Agentura DPA s odvoláním na mluvčího Skyguide uvedla, že příčinou přerušení letů byl hardwarový problém v IT síti. Možnost kybernetického útoku úřad vyloučil.

Novou generaci systému Top Sky používají čeští letoví dispečeři od letošního roku. Systém od francouzského dodavatele Thales používají také například v Rakousku, Švédsku nebo Dánsku.

Témata: Letiště Václava Havla Praha