Jízdenku mi sežral pes! Vymlouvačky. V Praze jezdí dvě tramvaje polepené vtipnými vytáčkami černých pasažérů

Pražská

Autor: Jan Novák, stars24.cz

2. června 2018 3:50

Dopravní podnik hlavního města Parhy přišel s novinkou, jak se vypořádávat s černými pasažéři. Tohle jste ještě nikde v Česku nezažili. Zabere to?

Tramvaj inspirovaná reálnými výmluvami černých pasažérů, které nasbírali revizoři pražského dopravního podniku. To je Vymlouvačka. Spolu s kreslenými komiksy upozorní, že nemá smysl se hloupě vymlouvat, když jízdné v pražské hromadné dopravě stojí v průměru jen 10 korun denně.

Vymlouvačka vyjíždí na koleje v rámci dlouhodobé kampaně Nejedeš načerno? Ve skutečnosti jde o dvě tramvaje. S jednou z nich se cestující setkají zpravidla na lince číslo 17, s druhou na lince číslo 13.Takhle se lidé reálně vymlouvají, když jedou na černo:

„No... syn asi lístek ztratil, já mu ho dala na hraní.“

„Ale vždyť jedu jen jednu stanici.“

„Nemůžu vám ukázat svůj jízdní doklad, protože jsem tady v utajení, a prasklo by tak moje krytí.“

„Jízdenku mi sežral pes.“

„To je fakt vrchol buzerovat lidi i v noci.“

„Mám jiné starosti. Dnes mi chcíplo morče.“

„Roční kupon na pražskou hromadnou dopravu dnes stojí jen 3 650 korun, to je v průměru 10 korun denně,“ říká Jaroslav Mach z odboru rozvoje a financování dopravy Magistrátu hlavního města Prahy a dodává: „Vymlouvačku jsme vytvořili opravdu na základě reálných výmluv černých pasažérů, jen některé jsme museli trošku zjemnit, aby byly vůbec publikovatelné. Věřím, že se lidé nad výmluvami na Vymlouvačce a ve speciálních komiksech pobaví. Nejspíš budou nad některými z nich kroutit hlavami, ale odráží to každodenní realitu.“

Jezdit načerno není ok, přesto bylo od září loňského roku chyceno zhruba 200 tisíc cestujících bez lístku.

Témata: MHD Praha Tramvaje Praha