Drogy v českých supermarketech. V krabicích od banánů objevili skoro tunu kokainu za miliardy

V obchodech v Jičíně a Rychnově byl v krabicích od banánů kokain

Autor: ČTK, stars24.cz

10. června 2022 18:56 | Aktualizováno: 10. června 2022 20:16

Policisté dnes v českých supermarketech zajistili v bednách s banány zatím 840 kilogramů kokainu. Prodejcům by takové množství drogy vydělalo více než dvě miliardy korun. Policie to uvedla na svém twitteru.

Lisované kostky kokainu našli odpoledne nejprve pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Policisté ve spolupráci s Celní správou poté kontrolovali i další místa, kam bylo zboží stejné šarže distribuováno. Zatím ale neupřesnili, kde všude drogu nalezli.

Česká televize (ČT) uvedla, že zásilky pocházejí z Kolumbie. "Informace o zásilkách vedou mimo území ČR, z toho důvodu využijeme institut mezinárodní policejní a justiční spolupráce," sdělila policie. Podle ČT policisté vedle obchodů v Jičíně a Rychnově kontrolovali další tři místa v Česku a také sklad dovozce na hranici Prahy a Středočeského kraje. Do ČR se zásilka dostala zřejmě přes Hamburk.

Případ převzala Národní protidrogová centrála. Její ředitel Jakub Frydrych řekl ČT, že v Jičíně byla látka v 36 bednách s banány, v Rychnově v 60 bednách. Podle něj jde zřejmě o 80procentní kokain. K zákazníkům v obchodech se bedny nedostaly.

Podobný případ se stal také v dubnu 2015. Tehdy se v zásilce banánů v pražském supermarketu našlo přes 100 kilogramů kokainu. V té době by takové množství drogy na ulici stálo až miliardu korun.

V březnu 1999 policie ve skladu v Malém Borku na Mělnicku odhalila v zásilce sušeného ovoce 117 kilogramů kokainu.

Témata: Drogy