Příspěvek 5000 na dítě: Vláda ho schválila, Kalousek se ozval s kritikou

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. června 2022 14:16

Dlouho očekávanou pomoc pro rodiny s dětmi zatížené inflací včera schválila vláda. Na každé dítě dostanou některé domácnosti jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun.

Vláda o pomoci definitivně rozhodla na jednání 1. června, kdy se slaví Mezinárodní den dětí. Nárok na příspěvek budou mít rodiny s příjmem pod milion korun hrubého za rok 2021. Čerpat jej mohou na dítě, které bude do konce července mladší 18 let. 

Premiér Petr Fiala (ODS) připomněl, že pětitisícový příspěvek je součástí tzv. Deštníku proti drahotě. Současné negativní jevy, např. inflace či rostoucí ceny energií, podle něj mají závažné dopady právě na rodiny s dětmi. 

"Nyní ho posíláme do Poslanecké sněmovny a doufám, že opoziční strany budou chtít pomoci rodinám s dětmi, samoživitelkám a samoživitelům stejně intenzivně jako my, nebudou projednávání tohoto zákona zdržovat, blokovat a že lidé opravdu budou moci tento příspěvek čerpat co nejdříve," uvedl. 

Tuto formu pomoci rodinám opakovaně kritizuje exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Mimo jiné dle něj poslouží vládním stranám v nákupu volebních hlasů pro zářijové volby. "Je to neefektivní, je to nespravedlivé, já s tím nesouhlasím," napsal na twitteru.

Témata: Petr Fiala (ODS) rodina Vláda ČR Miroslav Kalousek