Opičí neštovice: Kolik případů nemoci zatím zachytilo Česko?

Lékaři

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. května 2022 11:51

Opičí neštovice se šíří světem, potvrzené případy už hlásí také Česká republika. Kolik nakažených odhalily tuzemské laboratoře? A co vlastně o tomto onemocnění víme?

Česko od čtvrtka eviduje pět potvrzených případů opičích neštovic, informoval o nich Státní zdravotní ústav (SZÚ). Dva z posledních tří odběrů jsou od pacientů Ústřední vojenské nemocnice, jeden odeslala k vyšetření Fakultní nemocnice Bulovka. 

"Ve všech pěti známých případech se jedná o mírnější variantu viru spadající do Západoafrické skupiny virů, kde je udávána smrtnost 1 %. Potvrdila to PCR diagnostika," uvedl ústav. 

SZÚ nemá informace o příjmu dalších podezřelých vzorků. Kontakty všech pozitivních osob dále šetří příslušné krajské hygienické stanice. O případných dalších nálezech bude instituce informovat v týdenních intervalech. 

Podle SZÚ se opičí neštovice projevují horečkou, zimnicí, bolestmi hlavy, svalů, zad, vyčerpáním, zduřením lymfatických uzlin a vyrážkou. Onemocnění trvá dva až čtyři týdny, inkubační doba je 6 až 16 dní, může být až 21 dní. Většina lidí se uzdraví, podle studií z Afriky činí smrtnost asi 3,6 %.

Témata: opičí neštovice lékaři