Ukrajinští uprchlíci v Česku: Kolik jich zaevidovaly úřady?

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: stars24.cz, ČTK

26. května 2022 20:30

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu před třemi měsíci získalo dočasnou ochranu v ČR 355.700 lidí. Údaje dnes na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Podle nedávného vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v současné době v zemi mezi 75 až 80 procenty z původně registrovaných běženců.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 355 701 lidem z Ukrajiny, ve středu jich přibylo 1070. Cizinecké policii se přihlásilo více než 261 tisíc osob, dalších 1703 jen za včerejší den. 

Hlásit se nemusí děti mladší 15 let, které tvoří asi 30 procent uprchlíků. Vláda ve středu prodloužila do konce června nouzový stav vyhlášený v souvislosti s uprchlickou vlnou z Ukrajiny

Nejvíce běženců zůstává v Praze. Hlavní město se potýká s velkým náporem uprchlíků a nedostatkem míst. V příštích dnech by mělo v pražských Malešicích na pozemku České pošty vyrůst druhé stanové městečko pro uprchlíky. Bude mít kapacitu 150 lidí, stejně jako první, které stojí v Troji.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v úterý navrhl omezit lidem prchajícím před invazí vyplácení dávek a dotací na jejich ubytování v místech, kde už není kapacita. Podle něho by se měl také koordinovaně řídit přesun běženců do míst s volnější kapacitou. Rakušan za jednodušší cestu, jak uprchlíky nasměrovat do méně vytížených krajů, označil lepší informovanost například při zápisech do škol.

Témata: uprchlíci