Filharmonie dostane na stanici Vltavská novou budovu. Kdo ji postaví?

Česká filharmonie

Autor: ČTK

23. května 2022 13:00

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG). Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun.

Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská. Tam se na venkovní výstavě mohou zájemci od 19. května do 30. června s vítězným návrhem seznámit.

Vedení České filharmonie na dotaz ČTK dnes sdělilo, že by po dokončení nové budovy nadále využívalo i své tradiční sídlo v Rudolfinu. Vedoucí provozu České filharmonie Lukáš Duchek uvedl, že díky většímu sálu, modernímu technickému a prostorovému zázemí umožní Vltavská filharmonie uvádět bez jakýchkoliv omezení ambiciózní hudební projekty, které dosud v Praze být nemohly.

Výstavba nového kulturního centra je součástí proměny lokality Bubny-Zátory, kde se plánuje vznik čtvrti až pro 25.000 lidí. Diskuse o stavbě koncertního sálu v Praze s parametry odpovídajícími potřebám hudebníků i publika se vedou desítky let.

"Vltavská filharmonie se v podání dánského studia BIG stane pulzujícím centrem života na Vltavské – směrem na východ od budovy se bude rozprostírat nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západní straně vznikne náměstí a na sever se naskytne pohled na novou městskou část Bubny-Zátory. Budova samotná bude zájemcům přístupná ze všech směrů a úrovní," uvedl Michal Sedláček, předseda poroty soutěže.

Témata: česká filharmonie