V Norsku tragicky zemřel Libor Paša, chirurg a bývalý lékař české reprezentace

Libor Paša

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

16. května 2022 19:54

Vedení Úrazové nemocnice v Brně dnes informovalo o tragickém úmrtí svého kolegy a přítele prof. MUDr. Libora Paši, Ph.D., známého chirurga a traumatologa. Smutnou zprávu sdělil přímo řediteli nemocnice blízký přítel pana profesora. Paša byl v minulosti lékařem české basketbalové reprezentace žen.

Podle tiskové zprávy došlo k tragické události při dopravní nehodě včera v odpoledních hodinách v tunelu Steigen v Norsku. Profesor jel spolu s čtyřčlennou posádkou autem na letiště, odkud měl odletět z dovolené zpět do České republiky. Cestou se ale auto srazilo s traktorem, na místě zůstali čtyři mrtví včetně něj. 

"Po stránce odborné, zejména v oblasti artroskopií, byl velice uznávanou osobností nejen v rámci ČR, ale i okolních zemích,” sdělil Radek Veselý, primář oddělení traumatologie. Podle hlavní sestry Úrazové nemocnice Andrey Liškové je úmrtí tragédií pro Úrazovou nemocnici, protože byl Paša osobností a vzorem pro kolegy. "Nejen pro Úrazovou nemocnici, ale pro celou českou traumatologii je to obrovská ztráta”, sdělil ředitel nemocnice Pavel Piler.

Prof. MUDr. Libor Paša, Ph.D. přišel do Úrazové nemocnice v Brně v roce 1993. Na začátku působil jako vedoucí lékař oddělení traumatologie, kde se později stal primářem a od roku 2015 přednostou Kliniky traumatologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Úrazové nemocnici v Brně, kde působil doposud. V březnu byl jmenován profesorem v oboru chirurgie. Věnoval se vzdělávání lékařů a výzkumu.

Ve spolupráci s firmou MEDIN se podílel na vytváření nových speciálních nástrojů pro artroskopie a různých typů implantátů. Byl jedním z průkopníků novějších metod artroskopií a členem artroskopické společnosti. Provozoval úspěšné nestátní zdravotnické zařízení Sport.medica, s.r.o. Několik let byl lékařem basketbalové reprezentace žen ČR.

Témata: Libor Paša