Daň z nemovitostí: Blíží se konec lhůty pro její zaplacení

Daně, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

11. května 2022 11:58

Vlastníci nemovitostí v České republice by se měli mít na pozoru, během května by totiž měli zaplatit daň. Do kdy jim běží lhůta?

Termín pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí měli lidé do konce ledna. Nejzazší lhůta pro její zaplacení je 31. května. 

"Finanční správa bude poplatníky informovat o jejich daňové povinnosti na rok 2022 jako tradičně formou složenky, kterou obdrží do poštovních schránek nebo formou hromadných předpisných seznamů, které budou v květnu k nahlédnutí na finančních úřadech," uvádí úřad na webu. 

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí podávají lidé, kteří v minulém roce nově nabyli do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku nebo pokud zaevidovali krajinný prvek na svém pozemku. 

Povinnost podat přiznání mají také osoby, které na v minulosti přiznané nemovité věci provedli přístavbu, nástavbu nebo ji částečně zlikvidovali, pokud na základě těchto změn současně došlo ke změně druhu nebo výměry pozemku, případně zvýšení nadzemních podlaží a podobně.

Témata: Daně Daň z nemovitosti