Dárek pro Putina: Kampaň vybírá peníze pro ukrajinskou armádu

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

4. května 2022 18:30

Kampaň Dárek pro Putina začala vybírat peníze pro ukrajinskou armádu. Lidé mohou na nákup zbraní a vybavení pro vojáky přispět prostřednictvím fiktivního zbraňového internetového obchodu, který vznikl na webu zbraneproukrajinu.cz. Vybrat si na něm mohou z různých položek od munice přes zbraně až po těžkou vojenskou techniku. Za peníze následně budou nakoupeny skutečné zbraně podle ukrajinských potřeb.

Na tiskové konferenci dnes projekt představili jeho organizátoři. Účelem je propagovat účet ukrajinské ambasády, který velvyslanectví na pomoc své armádě zřídilo již na počátku invaze. Češi na něj dosud poslali 1,111 miliardy korun, řekl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Podnikatel Dalibor Dědek na tiskové konferenci poukázal na to, že Česká republika žije v "bublině míru", kdy si Češi užívají současného jara, zatímco ve stejné době na Ukrajině tisíce žen a dětí trpí ve sklepech a skrýších kvůli ruské invazi. Poznamenal, že se již vzdal naděje na vynucení vzniku humanitárních koridorů. Je proto podle něj nutné přímo podpořit ukrajinskou armádu a odvahu jejích vojáků. "Války se vyhrávají vojenským materiálem. Je nutné pomáhat nejen humanitárně. Je nutné si uvědomit, že to je naše válka a je nutné (na Ukrajinu) posílat zbraně," řekl další z organizátorů Martin Ondráček.

Při hledání možností, jak propagovat účet ukrajinské ambasády, se autoři projektu rozhodli vytvořit fiktivní zbraňový e-shop. Ten lidem ukazuje, jak drahé je bránit se agresi, kolik stojí ruční i protitankové zbraně, těžká technika nebo nezbytné vybavení vojáka. Návštěvník webu může prostřednictvím jednotlivých nabídek poslat peníze přímo na účet ambasády, která za ně nakoupí skutečné zbraně podle potřeb ukrajinské armády. "Nechceme, aby Rusko přesně vědělo, jakou výbavu mohou u ukrajinských vojáků čekat. Ale můžete se podívat na pár příkladů vybavení, které na Ukrajinu vozíme," uvedli organizátoři.

Podle Dědka má nápad na fiktivní e-shop přesah do českého smyslu pro humor a nadhledu, který si jako národ zachoval i v krizových okamžicích. "Češi jsou národ, který se pokusil za největšího Čecha zvolit fiktivní postavu. Pojďme proto nakoupit fiktivní zbraně," vyzval Dědek, který ukrajinskou armádu finančně podporuje ze svých prostředků.

Perebyjnis označil vznik účtu na nákup zbraní za unikátní projekt i v celosvětovém měřítku a ocenil skvělou spolupráci s českou vládou a ministerstvem obrany. K dnešnímu ránu podle něj lidé na účet poslali přes 1,1 miliardy korun, ambasáda z nich použila více než miliardu. "Jsou to obrovské částky a jsme za to vděčni," řekl.

Témata: sbírka Armáda Ukrajina