Zemřela Meda Mládková (†102), známá mecenáška umění

Meda Mládková

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

3. května 2022 8:10

Smutná zpráva ze světa výtvarného umění přišla v úterý brzy ráno. Ve věku 102 let zemřela mecenáška Meda Mládková, která stála za vznikem pražského Musea Kampa. O jejím úmrtí informoval europoslanec Jiří Pospíšil.

Podle Pospíšila jde o zprávu, která opravdu bolí. "Dnes nás opustila jedna z nevýznamnějších žen našich novodobých dějin, mimořádná osobnost a také moje přítelkyně - Meda Mládková," uvedl na twitteru.

"Celý život věřila myšlence: 'Přežije-li kultura, přežije národ' a tato její myšlenka po ní zůstane," dodal europoslanec.

Mládková se narodila v září 1919 v Zákupech, po komunistickém převratu v roce 1948 žila v emigraci, nejprve ve Švýcarsku a Francii, nakonec zakotvila v USA.

V zahraničí se rozhodla sbírat díla českých umělců, pro která po sametové revoluci hledala v Praze vhodné prostory. V roce 1997 získala Praha od státu Sovovy mlýny, které si mecenáška pronajala na 99 let. Dnes zde sídlí Museum Kampa.

Sbírka obsahuje přes 220 obrazů a kreseb Františka Kupky, 16 soch Otto Gutfreunda a přes 1000 děl českých a slovenských výtvarníků z let 1965 až 1985.

Témata: Meda Mládková (sběratelka umění byla manželkou již zesnulého ekonoma Jana Viktora Mládka) úmrtí