Pálení čarodějnic se blíží: Hasiči radí, na co si dát pozor!

Pálení čarodějnic

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

29. dubna 2022 14:30

Čarodějnice jsou spojené s poslední dubnovou nocí, která se rychle blíží. Proto hasiči zveřejnili rady pro bezpečné oslavy. Na co být připraven a co rozhodně nedělat?

Hasiči například radí si předem rozmyslet umístění ohniště či místa pálení. "Místo musí být vzdálené minimálně 50 m od kraje lesních porostů a 100 m od stohu slámy, samotné ohniště musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem širokým nejméně 1 metr zbaveným jakýchkoliv hořlavin," radí na webu.

Hranice z polen by měla být stabilní, aby nehrozilo její zhroucení. Připomíná se také zákaz rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě. Doporučuje se také věnovat pozornost aktuální povětrnostní situaci a v období sucha nebo silného větru oheň raději nerozdělávat.

K rozdělání ohně by se neměly používat vysoce hořlavé látky, nevhodné je také nosit kolem něj oblečení ze syntetických materiálů. 

Oheň se ale přece jen může vymknout kontrole. Pro tento případ je nutné mít připravený dostatek vody, popř. písek nebo hlínu. "Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné pro techniku hasičů," radí požárníci. 

Oheň se také nesmí nechat ani na okamžik bez dozoru, vždy by ho měla hlídat alespoň jedna dospělá osoba. Opustit ho lze až po jeho úplném vyhasnutí, důkladném zalití vodou nebo zasypání zeminou

Témata: Pálení čarodějnic Hasiči