V Česku už má ochranu přes 308 tisíc uprchlíků z Ukrajiny!

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: stars24.cz, ČTK

25. dubna 2022 19:09

Přes 308 tisíc uprchlíků obdrželo v Česku dočasnou ochranu. Počet vydaných víz ale v posledních týdnech klesá. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předminulý týden uvedl, že se počet běženců ustálil na zhruba 300.000. Ministerstvo sice vydává další víza, někteří Ukrajinci ale z Česka odjíždějí.

Podle dat, která dnes na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra, byla v Česku udělena dočasná ochrana 308 tisícům lidí, v neděli jich přibylo 862. Cizinecké policii se přihlásilo více než 194 tisíc osob.

Ukrajinci prchající před ruskou invazí dostávají víza dočasné ochrany, která jim umožňují v Česku pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci.

Pro tisíce ukrajinských uprchlíků ubytovaných v hotelích a penzionech budou muset kraje najít před začátkem letní turistické sezony nové útočiště. Podle Rakušana se náhradní ubytování najde. Kraje se na nutnost přestěhování uprchlíků připravují, zjišťují počty končících smluv a vytipovávají náhradní ubytovací kapacity.

Z Ukrajiny podle dřívějších údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) odešlo více než pět milionů lidí. Devadesát procent uprchlíků z Ukrajiny tvoří ženy a děti, zhruba dvě třetiny prchajících míří do Polska.

Témata: uprchlíci