V Česku je přes 293 tisíc uprchlíků, ukazují oficiální údaje

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku

Autor: stars24.cz, ČTK

17. dubna 2022 10:30

Počet evidovaných lidí, kteří od února dorazili z Ukrajiny do Česka, se podle oficiálních údajů ministerstva vnitra blíží 300 tisícům. Podle šéfa resortu Víta Rakušana se už počet uprchlíků ustálil.

Podle nejnovějších dat ministerstva vnitra získalo v sobotu dočasnou ochranu dalších 1005 lidí, celkem byla udělena více než 293 tisícům osob. Cizinecké policii se zatím přihlásilo přes 176 tisíc uprchlíků z válkou zmítané Ukrajiny.

Počty udělených víz se tento týden pohybovaly mezi 1000 až 4000 za den. O týden dříve byly počty udělených víz v jednotlivých dnech mezi zhruba 2300 až 3700.

Naprostou většinu ukrajinských uprchlíků, více než tři čtvrtiny, tvoří podle údajů ministerstva ke 12. dubnu ženy. Dvě pětiny lidí prchajících před ruským útokem jsou děti a mladiství ve věku do 18 let.

Ukrajinci prchající před ruskou invazí dostávají v Česku víza dočasné ochrany, která jim umožňují pobývat v zemi až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu, která byla zahájena 24. února, z napadené země odešlo přes pět milionů lidí, uvedl v pátek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Většina z nich zamířila do Polska.

Témata: uprchlíci