Epidemie covidu je dál na ústupu! Přibylo 3500 nakažených, letos nejméně ve všední den

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

14. dubna 2022 8:03

Testy ve středu prokázaly v Česku 3464 nových případů koronaviru. Je to o zhruba 1800 méně než před týdnem a nejméně ve všední den od začátku letošního roku. V mezitýdenním srovnání ubylo i podezření na opakovanou nákazu, za uplynulý den jich laboratoře evidují 606. Dál klesá počet pacientů s covidem-19 v nemocnicích - ve středu jich bylo 1311, z toho ve vážném stavu 71.

Oproti minulému týdnu se počet hospitalizovaných snížil o 400 a těžkých případů o 28. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty pozitivně testovaných na koronavirus za den začaly po stagnaci na konce března v dubnu znovu klesat, tento týden je jich bývá kolem 4000 denně. Reálné počty nakažených, kteří se nejdou testovat nebo příznaky nemají, mohou být podle odhadů odborníků dvakrát až třikrát vyšší.

O oslabování epidemie svědčí i takzvané incidenční číslo. Na 100.000 obyvatel za poslední týden připadá nyní 233 nových případů, nižší týdenní incidence byla naposledy na konci loňského října. Nejvyšší zůstává tento ukazatel v Praze, kde činí 381. Nejlépe je na tom Liberecký a Karlovarský kraj, kde dosahuje incidenční číslo hodnoty 149, respektive 153.

Lidé se v poslední době chodí i s příznaky méně testovat. Zatímco na přelomu ledna a února letošního roku bylo denně i více než 150.000 PCR testů a další desítky tisíc antigenních testů, ve středu laboratoře zpracovaly zhruba 13.300 PCR testů a 5200 antigenních testů, dohromady asi o 6800 méně než o týden dříve. U diagnostické indikace, kdy se testují lidé vykazující příznaky nemoci, byl za uplynulý den podíl pozitivních zhruba čtvrtinový. U nejpočetnějších preventivních testů nákaza potvrdila u víc než 15 procent testovaných a u epidemiologické indikace zahrnující rizikové kontakty dosáhla pozitivita zhruba 14 procent.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v zemi zaznamenáno přes 3,87 milionu potvrzených případů nákazy. Počet zemřelých s potvrzenou nákazou za celou dobu epidemie se blíží 40.000, ministerstvo zdravotnictví jich dosud eviduje 39.945.

Dokončené očkování proti covidu-19 má v zemi téměř 6,87 milionu obyvatel a další posilující dávku vakcíny dostalo necelých 4,13 milionu z nich. Ve středu zdravotníci aplikovali necelých 3500 dávek, zhruba stejně jako před týdnem. Zájem o vakcinaci dlouhodobě klesá. Výrazně nyní převažují lidé, kteří si chodí pro posilující dávku vakcíny.

Kvůli příznivé epidemické situaci už stát zrušil skoro všechna opatření proti šíření viru. Lidé ode dneška už nemusí nosit respirátory ani v hromadné dopravě. Zakrývání nosu a úst zůstává povinné jen ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče. V ostatních veřejných vnitřních prostorech, například v obchodech nebo úřadech, skončila povinnost nosit respirátory či roušky už v polovině března.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)