Výbuch v Ostravě: Co se na místě stalo?

Místo výbuchu staré munice

Autor: ČTK

9. dubna 2022 16:11

Výbuch staré munice zabil v pátek ráno okolo 08:00 v ostravské částí Hulváky devětačtyřicetiletého muže. Další utrpěl zranění. Exploze nastala při výkopových pracích během opravy bytového domu. Policie pracuje s možností, že muž si leteckou pumu spletl s kanalizací a chtěl ji rozřezat.

Po výbuchu na místě zasahovali pyrotechnici. Policejní opatření trvala asi osm hodin, okolo 16:00 se evakuovaní lidé mohli vrátit do svých domovů.

Pyrotechnici místo výbuchu prohledávali. Hledali další munici a kusy vybuchlé munice. Jedna z verzí, se kterou kriminalisté pracují, je ta, že pracovník si zřejmě myslel, že se jedná o starou kanalizační trubku. Tu se rozbrušovačkou pokoušel rozřezat.

Devětačtyřicetiletý muž utrpěl mnohočetná poranění více částí těla. V okamžiku příjezdu záchranářů nejevil žádné známky života a zasahující lékařka již mohla pouze konstatovat jeho smrt.

Na Opavsku a Ostravsku jsou podobné nálezy nevybuchlé munice časté. Okolím Opavy, částí Hlučínska a Ostravska postupovali na jaře 1945 vojáci Rudé armády a jednotek 1. čs. armádního sboru.

Témata: Ostrava