Důchody 2022: Penze by se letos mohly zvyšovat hned třikrát!

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. března 2022 20:00

Českou ekonomiku trápí inflace, pro důchodce to znamená, že se jim v červnu zvýší důchody. Nemuselo by se tak stát během letošního roku naposledy.

Ekonom Lukáš Kovanda již nyní usuzuje, že se čeští důchodci letos dočkají i třetí valorizace penzí, tentokrát kvůli inflaci způsobené válkou na Ukrajině. Informoval o tom na sociální síti. 

"Inflace je totiž tak rychlá, že by měly být splněny podmínky právě i pro druhou mimořádnou valorizaci, k níž by došlo letos v listopadu nebo prosinci," napsal na twitteru.

Důchodci v Česku se letos podle všeho dočkají ještě třetí valorizace, kvůli inflaci způsobené válkou na Ukrajině. Inflace je totiž tak rychlá, že by měly být splněny podmínky právě i pro druhou mimořádnou valorizaci, k níž by došlo letos v listopadu nebo prosinci. pic.twitter.com/fEa3eVDtq8

— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) March 27, 2022

Penzisté dostanou přidáno již za dva měsíce. V souladu s nařízením vlády se od červnové splátky všem vypláceným důchodům zvýší procentní výměra o 8,2 %. V průměru se tak důchod zvýší o 1 017 Kč.

Důvodem mimořádné valorizace je vysoká inflace, která od loňského června přesáhla zákonem stanovených 5 %. Zvýšení se bude týkat téměř 3,5 mil. vyplácených důchodů a Česká správa sociálního zabezpečení ho provede automaticky, není potřeba o něj žádat.

Témata: důchody