Nad Českem prolétl jasný meteor! Tohle je on

Výřez z celooblohového snímku bolidu z 23. května 2018 pořízeného automatickou digitální bolidovou kamerou české bolidové sítě na stanici Červená hora. Světlé pozadí oblohy je způsobeno soumrakem a také svitem Měsíce. Bolid letí ze souhvězdí Velké Medvědice a končí vysoko nad JZ obzorem v souhvězdí Lva.

Autor: stars24.cz

24. května 2018 15:19

Velmi jasný bolid, který byl ve středu večer vidět na obloze především ve východní části Česka, mohl zanechat úlomky na Prostějovsku. Zaznamenala ho bolidová síť, což je soubor speciálních kamer. Na zajímavý úkaz, kterého si všimli i laičtí pozorovatelé, upozornil dnes Astronomický ústav Akademie věd ČR. Astronomové vypočítali, kdy bolid vstoupil do atmosféry a jakou rychlostí se pohyboval.

"Přesně v 21 hodin 46 minut a 46 sekund středoevropského letního času vstoupil do zemské atmosféry meteoroid o hmotnosti několika kilogramů a začal svítit ve výšce 81 km východně od Šumperku," uvedl vedoucí bolidové sítě Pavel Spurný. Zpočátku těleso letělo rychlostí 13 km/s a dráhu 71 km k zemskému povrchu ulétlo za 6 sekund. "Během letu boliddosáhl jasnosti srovnatelné s jasností Měsíce v první čtvrti a pohasl západně od Olomouce v relativně nízké výšce 24 km nad zemí," uvedl Spurný.

Úlomek meziplanetární hmoty se při letu rozpadal, většina shořela při průletu. Přesto se astronomové domnívají, že zlomek v podobě malých meteoritů mohl dopadnout severně od Prostějova. Pravděpodobně pocházel z asteroidu z vnitřní části hlavního pásu planetek.

Průlet bolidu atmosférou zaznamenaly zejména kamery na Červené hoře a na Lysé hoře. Další nahrávky jsou z Kunžaku, část dráhy je zaznamenaná z Polomu a Staré Lesné. Tyto stanice jsou součástí Evropské bolidové sítě, která pokrývá území střední Evropy a jejíž centrum je v Astronomickém ústavu v Ondřejově.

Evropská bolidová síť má 17 kamer, z toho 14 je na území ČR. Další dvě jsou na Slovensku, jedna je v Rakousku. K určení rychlosti, kterou se těleso pohybuje, používají tyto přístroje elektronickou clonu. Díky ní vidí těleso jen v určitých momentech, na záznamu proto jeho dráha vypadá jako tečkovaná či přerušovaná.

Témata: Bolid Asteroidy Vesmír Prostějov (Olomoucký kraj)