Denní nárůst nakažených opět klesl. Snižují se ale i počty testů

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: ČTK

27. března 2022 10:28

V sobotu testy odhalily v Česku 3518 nových případů koronaviru, to je zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Ubylo i podezření na opakovanou nákazu, za uplynulý den jich bylo 647, což je oproti minulé sobotě pokles o víc než sto případů. Znovu se ale méně testovalo.

Dál klesá počet hospitalizovaných s pozitivním testem na covid. Aktuálně nemocnice evidují 1677 pacientů s prokázanou nákazou, z toho 173 leží na jednotkách intenzivní péče. Před týdnem bylo hospitalizací přes 2000. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), které dnes ČTK poskytl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob, a z informací na webu ministerstva.

Snižuje se i incidenční číslo, k dnešku je na hodnotě 466, před týdnem se pohybovalo kolem 500 nakažených na 100.000 obyvatel za uplynulých sedm dní. Reprodukční číslo se v poslední době drží těsně pod hodnotou jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním epidemie. Číslo značí, kolik jeden pozitivně testovaný člověk v průměru nakazí dalších lidí. Aktuálně činí 0,93. Laboratoře v sobotu provedly přes 12.000 testů, před týdnem jich bylo víc než 16.000. Poměrně vysoká zůstává pozitivita provedených testů.

První případy koronaviru v Česku se potvrdily 1. března 2020. Za dobu trvání epidemie se v zemi prokazatelně nakazilo více než 3,78 milionu lidí. S nákazou dosud v zemi zemřelo přes 39.500 lidí.

Stát už zrušil naprostou většinu protiepidemických opatření. Epidemická situace podle odborníků v současné době stagnuje, je nicméně nestabilní a i s ohledem na vývoj situace v okolních zemích se nedá vyloučit, že znovu začne sílit.

Údaje o vývoji epidemie koronaviru, které se na webu ministerstva zdravotnictví objevují každý den kolem 05:00, dnes úřad zveřejnil zhruba o pět hodin později.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)