Další mírný pokles v počtu nákaz, ve středu jich bylo přes 8 TISÍC!

Covid-19, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

24. března 2022 8:00

Ve středu přibylo v Česku 8475 nově potvrzených případů covidu-19, o 76 méně než před týdnem. Je to nejnižší středeční nárůst od 5. ledna. Podezření na opakovanou infekci bylo 1545, zhruba o stovku méně než ve středu předchozího týdne. Pacientů s covidem ve vážném stavu je v současnosti v nemocnicích nejméně od půlky loňského října. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

V dosavadních třech pracovních dnech toho týdne počty nově odhalených případů v mezitýdenním srovnání pokaždé klesaly. Rozdíly ale byly malé, pouze v nižších jednotkách procent.

V přepočtu na 100.000 obyvatel připadá 498 nově potvrzených případů za poslední týden. Nejvyšší incidenci vykazuje Praha a Plzeňský kraj s 622, respektive 564 případy v přepočtu na 100.000 lidí.

Nadále klesá počet provedených testů, i když už pomalejším tempem. Tuto středu laboratoře prověřily 31.000, zhruba o 700 méně než ve stejný den před týdnem.

V nemocnicích bylo ke středě podle údajů ministerstva zdravotnictví 2018 pacientů pozitivně testovaných na přítomnost nového typu koronaviru. Stav 104 z nich lékaři hodnotili jako těžký. Méně lidí s covidem bylo ve všední den hospitalizovaných před téměř dvěma měsíci, v úterý 25. ledna. Počet vážných případů je nejnižší od loňského 17. října, a to včetně víkendů.

Česko také vyčerpalo zásoby experimentálního antivirotického léku molnupiravir. Farmaceutická společnost MSD, která lék vyrábí, se s Ministerstvem zdravotnictví v těchto dnech domluvila na dalším zásobování. Podle nové dohody již množství nebude omezené, firma bude nemocnice zásobovat nepřetržitě podle potřeby a poptávky.

"Vzhledem k vyčerpání první dodávky přichází dohoda v nejvyšší čas. S přechodem na kontinuální dodávky léku již žádná nemocnice nemusí řešit, kde je kolik přípravku k dispozici. Jednoduše budou objednávat potřebné množství a to také dostanou," řekl Jakub Zadák, vedoucí komunikace MSD.

"V důsledku války na Ukrajině má sice svět nyní jiné starosti, ale covid-19 bohužel nezmizel a vzhledem k počtu nakažených je potřeba dodávek léku na něj stále aktuální," dodal.

Od začátku března 2020, kdy byl v Česku potvrzeny první případy nákazy novým typem koronaviru, se covidem v prokazatelně nakazilo 3,77 milionu obyvatel. Zemřelo 39.467 z nich.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)