Česko eviduje za pátek více nákaz koronavirem než před týdnem!

Ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

19. března 2022 8:15

Epidemie covidu-19 v Česku po dvou dnech poklesu v pátek znovu zrychlila. Laboratoře odhalily 8705 případů nákazy, zhruba o 350 více než před týdnem.Testů bylo přitom opět méně. Podezření na opakovanou nákazu mělo 1648 lidí, přibližně stejně jako před týdnem.

Takzvané incidenční číslo mírně vzrostlo. Na 100.000 obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 506 případů koronaviru. V nemocnicích je s nákazou 2156 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od pondělí epidemie zatím v mezitýdenním srovnání třikrát zrychlila a dvakrát zpomalila. Rozdíly ale nebyly nijak výrazné. Celkem laboratoře za pět dní tohoto týdne odhalily 46.946 případů, o týden dříve to bylo za stejnou dobu o 450 případů méně.

Ve všech pěti dnech tohoto týdne byl ale nižší počet testů, vzrostla tak naopak jejich pozitivita. Projevuje se to zejména u preventivně testovaných, v jejichž případě bývá tento týden pozitivní pětina až čtvrtina vzorků. Minulý týden se ve všech případech držela jejich pozitivita pod 20 procenty. Například v pátek byl koronavirus objeven u téměř 24 procent lidí, kteří se nechali otestovat preventivně, před týdnem to bylo 16,35 procenta.

Incidenční číslo se celý týden drží těsně nad úrovní 500 a výrazně se nemění. K dnešku vzrostlo od pátku v devíti krajích. Nejvyšší je stále v Plzeňském kraji, kde na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 621 nakažených. Naopak v Karlovarském kraji má incidence hodnotu 369, což je nejméně v Česku. V žádném jiném kraji není incidenční číslo nižší než 400.

Počty hospitalizovaných podle revidovaných údajů ministerstva celý týden klesají. V pondělí bylo v nemocnicích s covidem 2483 pacientů, jejich počet se tedy snížil o více než 300. V těžkém stavu je 133 pacientů, což je ale pouze o jednoho méně než na začátku týdne.

Očkovat proti koronaviru se v pátek nechalo 7765 lidí. V předchozích čtyřech dnech počet zájemců nikdy nepřekročil čtyři tisícovky. Podobný nepoměr ale ministerstvo eviduje i v předchozích týdnech, v pátek bývá vždy počet očkování nejvyšší. Naopak v mezitýdenním srovnání zájem nepatrně klesl, což je dlouhodobý trend. Jednoznačně nejvyšší zájem je nyní o třetí posilující dávku, v pátek si pro ní přišlo téměř 6400 lidí.

První případy koronaviru v Česku se potvrdily 1. března 2020. Za dobu trvání epidemie se v zemi prokazatelně nakazilo více než 3,7 milionu lidí. S nákazou dosud zemřelo 39.352 lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)