Havárie v pardubické chemičce Synthesia: Na místě je několik zraněných!

Záchranná služba, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

17. března 2022 13:35 | Aktualizováno: 17. března 2022 15:10

V teplárně chemičky Synthesia Pardubice se dopoledne vznítil uhelný prach. Pět lidí se zranilo, z toho dva byli popáleni a tři se nadýchali kouře. Všechny zraněné odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, uvedla za krajské hasiče Petra Zakopalová. Podle mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřiny Semrádové v nemocnici zůstává jeden popálený, ostatní byli propuštěni do domácího léčení. Podle prvotních informací se v teplárně vznítil uhelný prach v hlubinném tunelu. "Škoda a přesná příčina je předmětem vyšetřování," uvedla Zakopalová.

Čtyři zranění byli z nemocnice propuštěni do domácího léčení, z toho byl jeden popálený a tři se nadýchali kouře. "Jeden popálený zůstává v péči nemocnice," řekla ČTK Semrádová.

Na místě zasahovala jednotka hasičů společnosti Synthesia, která také zraněné předlékařsky ošetřila. Informace o počtu a vážnosti zranění se lišily. Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleše Malého zdravotníci ošetřili dva muže, kteří měli lehká zranění na horní polovině těla. Odvezli je pak do pardubické nemocnice. Generální ředitel Synthesie Josef Liška měl informace o jednom popáleném, čtyři zaměstnanci byli podle něj preventivně odvezeni do nemocnice kvůli možné intoxikaci jedovatými plyny.

Policie je na místě a prověřuje okolnosti celé události, bližší informace dnes nevydá, uvedla mluvčí krajské policie Dita Holečková.

Škoda podle ředitele firmy zřejmě nebude vysoká. "Předpokládám, že nepůjde o nic velkého a na náš celkový chod firmy to nebude mít vliv. Vedle možnosti spalovat uhlí je i možnost využívat i zemní plyn, takže nepředpokládáme zásadní dopad na provoz teplárny," řekl ČTK Liška.

Témata: synthesia záchranáři