Ceny pohonných hmot: Fiala řekl, co s nimi bude dál

Ilustrační foto

Autor: ČTK

13. března 2022 12:24

Premiér Petr Fiala dnes v televizi vyzval veřejnost, aby nekupovala pohonné hmoty do zásoby, protože to podle něj zvyšuje jejich cenu. Tvrdí, že pokud bude Evropa postupovat společně, je schopna ceny dlouhodobě snižovat.

Země má podle Fialy zásoby ropy na 90 dní. V dnešním diskusním pořadu CNN Prima News také obhajoval kroky, které tento týden přijala vláda a které podle něj odstranily důvody zdražování pohonných hmot.

Vláda v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Fiala ale odmítl některé návrhy opozice například na snížení DPH či zastropování cen. Podle něj stát pomůže těm, kteří se dostanou do problémů, ale nemůže pomoci všem. Plošná opatření podle Fialy v důsledku zaplatí nejvíce střední třída.

Na dotaz bez bližších podrobností uvedl, že vláda chystá další opatření. Nechtěl odhadovat, na kolik by mohla vystoupat cena nafty, která i v sobotu zdražila na 49,53 koruny za litr.

Průměrná cena benzinu v Česku naopak poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu klesla, a to o 14 haléřů na 47,12 koruny za litr. Pokud bude Evropa postupovat společně, je schopna podle Fialy ceny dlouhodobě snižovat.

Témata: pohonné hmoty Petr Fiala (ODS)