Nakažených s koronavirem dál ubývá, klesá však i počet testů!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: stars24.cz, ČTK

5. března 2022 8:25

V pátek přibylo v Česku 8256 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je asi o desetinu méně než před týdnem. Ubývá ale i prováděných testů na koronavirus, takže podíl pozitivně testovaných naopak oproti předchozímu pátku stoupl. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Stále také klesá počet hospitalizovaných s nemocí covid-19. V pátek jich bylo 2398, z toho 173 ve vážném stavu. Za poslední týden se tak množství hospitalizovaných i vážně nemocných snížilo o čtvrtinu.

Denní počty nově nakažených se snižují postupně už od začátku února. Dále klesá i tzv. incidenční číslo, tedy počet nových případů nákazy koronavirem za posledních sedm dní na každých 100.000 obyvatel. K dnešku kleslo v Česku z pátečních 531 případů na 523, což je nejméně od 12. ledna.

Stejně jako nově potvrzených případů nákazy však ubývá od začátku února i testovaných. V pátek bylo provedeno asi 27.000 PCR testů a 10.000 antigenních, což bylo dohromady přibližně o pětinu méně než před týdnem. Podíl pozitivních tak ve všech kategoriích testů podobně jako v předchozích dnech stoupl. Například v nejpočetnější kategorii preventivních a plošných testů vzrostl podíl pozitivně testovaných z 12,49 procenta za předchozí pátek na 15,53 procenta.

Přibližně od poloviny února se snižuje množství lidí, kteří s covidem-19 skončili v nemocnici. Varianta koronaviru omikron, která je nyní v Česku nejvíce rozšířená, je podle odborníků nakažlivější než dříve dominantní varianta delta, ale způsobuje méně závažný průběh nemoci covid-19. Stejně výrazně, jako ubývá hospitalizovaných, se snižuje i počet zemřelých s covidem-19. Za posledních sedm dní ministerstvo zaznamenalo 268 úmrtí, což bylo oproti předešlému týdnu o čtvrtinu méně.

V posledních týdnech klesá také množství očkovaných proti covidu-19. V pátek bylo podáno asi 8600 dávek vakcín, tedy asi o třetinu méně než před týdnem.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno celkem 3,62 milionu potvrzených případů nákazy koronavirem. Zemřelo 38.892 lidí s covidem-19. Plně naočkováno bylo 6,85 milionu lidí. Více než čtyři miliony z nich dostaly také posilující dávku očkování.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)