Kurz koruny: ČNB kvůli oslabování měny začala intervenovat!

CZK

Autor: stars24.cz, ČTK

4. března 2022 14:24

Česká národní banka začala intervenovat na devizovém trhu proti oslabování koruny. ČNB má v mezinárodním srovnání vysoké devizové rezervy, jejichž využití ve výjimečné situaci, jaká momentálně nyní je, je plně opodstatněné, uvedla banka na internetu.

"Tento krok je plně v souladu s předchozí komunikací ČNB. Ta zdůrazňovala připravenost centrální banky reagovat na nadměrné výkyvy kurzu jejími nástroji, a to v souladu s režimem řízeného plování kurzu," uvedla banka. Další podrobnosti k operacím na podporu koruny banka nebude sdělovat.

Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám prudce oslabuje zhruba od pondělí 21. února. Tehdy ruský prezident Vladimir Putin podepsal dokumenty uznávající nezávislost území na východě Ukrajiny ovládaných proruskými separatisty, samozvané Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Ve čtvrtek 24. února pak Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

"Koruna je poslední dny nejen v rukou zahraničních investorů, kteří stahují svůj kapitál z regionálních měn kvůli konfliktu na Ukrajině, ale také krátkodobých spekulantů sázejících na změnu kurzu. ČNB intervencí na devizovém trhu brání dalšímu oslabení koruny," řekl ČTK analytik XTB Štěpán Hájek. Prozatím jde podle něj převážně o signál trhům, že je banka připravena proti dalšímu oslabení razantněji zakročit a pomoci tako brzdit inflaci. "Proto můžeme sledovat během dnešního dopoledne mírné posílení české koruny z 25,74 Kč/EUR o 0,47 procenta na 25,60 Kč/EUR," dodal.

Výhodou ČNB je, že má více než dost prostředků k intervenci na obranu vlastní měny, upozornil analytik Deloitte David Marek. Pro centrální banky není podle něj problém intervenovat proti nadměrnému posilování, opačné operace ale limituje výše devizových rezerv.

Nicméně ČNB disponuje rezervami 157 miliard eur, tedy 62 procent HDP, což je dostatečný objem. Dokonce až zbytečně vysoký a ČNB to přináší ztráty při dlouhodobém trendu posilování kurzu. Aktuálními intervencemi tak zabíjí dvě mouchy jednou ranou, zasahuje proti oslabování kurzu a zároveň jí to pomůže částečně snížit velmi vysoké devizové rezervy, podotkl.

Naposledy centrální banka intervenovala na devizovém trhu v rámci kurzového závazku v letech 2013 až 2017. Tehdy ovšem působila na trhu proti posilování koruny a kurz tak držela kolem 27 korun za euro.

Témata: ČNB CZK