Jódové tablety rozhodně neberte preventivně, apeluje úřad!

Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. března 2022 16:20 | Aktualizováno: 2. března 2022 0:21

Zájem o jódové tablety se zvýšil poté, co Rusko oznámilo, že uvede jaderné zbraně do pohotovosti v souvislosti s mezinárodní krizí kolem války na Ukrajině. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) se proto rozhodl informovat občany o účinku tablet.

Úřad na webu uvedl, že jódové tablety mají smysl v případě, že v ovzduší je významně zvýšená koncentrace radioaktivního jódu. "K takové situaci může dojít v případě radiační havárie," uvedli experti. 

Podle nich je třeba zdůraznit, že požití tablet má odůvodnění pouze v situacích, kdy se v ovzduší vyskytuje právě radioaktivní jód ve významném množství. "Vzhledem k uvedenému je patrné, že užití stabilního jódu nefunguje univerzálně jako ochrana před ionizujícím zářením," píše se v textu.

SÚJB proto apeluje na lidi, aby rozhodně tablety neužívali bez doporučení nebo dokonce preventivně. U některých osob by mohla následovat alergická reakce nebo jiné vedlejší účinky.

Lékárny podle dostupných informací v posledních dnech evidují zvýšený zájem o jódové tablety, ale i další sortiment do domácích lékárniček. 

Témata: Státní úřad pro jadernou bezpečnost Jaderné zbraně léky