Blíží se první středa v měsíci, sirény však nezazní: Hasiči to vysvětlili!

Hasiči, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

28. února 2022 20:15

Pravidelná měsíční zkouška sirén v Česku tento týden nebude. Důvodem je snaha předejít případné panice vzhledem k aktuálním bojům na Ukrajině. Zrušení prověrky varovného systému, která se koná vždy první středu v měsíci, dnes hasiči oznámili na twitteru.

O zrušení zkoušky sirén, připadající podle plánu na poledne 2. března, rozhodlo generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. "Důvodem tohoto rozhodnutí je snaha předejít nežádoucí panice mezi obyvatelstvem, i s ohledem na občany z Ukrajiny, kteří v ČR vyhledávají bezpečí," uvedli hasičský záchranný sbor.

Není to poprvé, co byla zkouška varovného systému zrušena. V říjnu 2020 se sirény nerozezněly z důvodu nouzového stavu vyhlášeného krátce před tím kvůli epidemii covidu-19. Z obdobného důvodu sirény předloni nezazněly ani první dubnovou a květnovou středu.

Pravidelná zkouška sirén byla zrušena také při povodních v roce 2009 a 2013 nebo při návštěvě amerického a ruského prezidenta v Praze v roce 2010. I tehdy byl podle hasičů důvod stejný jako nyní, a to nevyvolávat paniku.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu minulý týden ve čtvrtek v ranních hodinách. Ruské jednotky z různých směrů postupují do nitra země, obránci ale stále drží Kyjev. Boje se vedou i o další velká ukrajinská města.

Česko vyslalo na pomoc Ukrajině dva vlaky se zbraněmi a municí. Minulý týden vláda také spustila druhý ze čtyř stupňů připraveného plánu pomoci ukrajinským uprchlíkům. Počítá tak v tuto chvíli se zajištěním 5000 lidí.

Témata: Hasiči sirény