Jak podpořit Ukrajinu? SOUHRN informací o sbírkách i dalších možnostech pomoci!

Ukrajina, Kyjev.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

28. února 2022 14:40

Nevídanou vlnu solidarity s Ukrajinou spustila invaze ruských vojsk na území této suverénní země. Pokud sami zvažujete, že pomůžete, ale nevíte jak, přinášíme soubor cenných informací ohledně pomoci, ať už materiální nebo finanční.

Jako hlavní rozcestník slouží nově spuštěná webová stránka Stojíme za Ukrajinou. Lidé, kteří za ní stojí, ujišťují občany, že veškeré zde uvedené informace a odkazy jsou řádně prověřené. 

V jednotlivých záložkách zde lidé najdou možnosti finanční i materiální pomoci včetně funkčních odkazů na probíhající sbírky. Prostřednictvím webu je možné nabídnout uprchlíkům také ubytování nebo odvoz z ukrajinských hranic. Do služeb se mohou přihlásit rovněž advokáti nebo psychoterapeuti.

Z možností finanční pomoci je možné vypíchnout třeba sbírku Charity ČR. Peníze může člověk poslat převodem na sbírkový účet 55660022/0800, variabilní symbol 104. Platba je možná také kartou a za pomoci QR kodu prostřednictvím webových stránek. Přispět je možné také na platformách Darujme nebo Znesnáze21.

Finančně je možné podpořit i bojující ukrajinskou armádu. Sbírku pořádá Velvyslanectví Ukrajiny v Praze na účet 304452700/0300.

Další užitečný rozcestník představuje stránka Pomáhej Ukrajině, za kterou stojí neziskové organizace pracující s migranty v České republice. Jde o místo, kde mohou lidé nabídnout svou pomoc.

Pokud o tom uvažujete, stačí vyplnit jednoduchý formulář se jménem a konkrétní nabídkou pomoci a dodat potřebné kontaktní údaje. Vyžadována je emailová adresa, člověk může poskytnout i telefonní číslo. Dosavadní nabídky pomoci jsou k dispozici zde. 

V desítkách sbírek se již do konce neděle podařilo vybrat stovky milionů korun na pomoc Ukrajině. Země čelí od čtvrtka ruské agresi, zemřely stovky vojáků i civilistů. 

Témata: humanitární pomoc Ukrajina válka na Ukrajině Kyjev