Omikron, BA.2 a stále i delta! V Česku se stále můžete nakazit třemi variantami

Ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

14. února 2022 21:45

V sekvenovaných vzorcích za poslední měsíc stále výrazně převládá varianta koronaviru omikron, která v ČR převážila na začátku ledna. Kolem pěti procent tvoří předcházející varianta delta a čtyři procenta varianta omikronu BA.2, která převládá v Dánsku a dalších skandinávských zemích.

Vyplývá to ze zprávy o šíření variant koronaviru, kterou jednou týdně zveřejňuje Státní zdravotní ústav (SZÚ).

"Epidemiologická situace v současnosti z hlediska počtu nových případů se zlepšuje, ale nadále dochází k výraznému nárůstu počtu hospitalizovaných," uvedl SZÚ. Varianta BA.2 bývá někdy označována také jako skandinávská, protože se šíří zejména z Dánska.

Skandinávská země se zhruba polovičním počtem obyvatel než ČR se v poslední době potýká s rekordním počtem nakažených, díky vysoké proočkovanosti populace včetně třetích dávek vakcíny ale uvolnila prakticky všechna protiepidemická pravidla. Podobně postupují i Švédsko a Norsko. Varianta omikronu BA.2 podle dostupných informací nezpůsobuje vážnější průběh onemocnění, ale zřejmě je nakažlivější.

Data o sekvenacích získává SZÚ zhruba za týden až tři týdny od odběru vzorků, nyní ukazují podíl omikronu kolem 88 procent. Data z rychleji vyhodnocených diskriminačních PCR testů za poslední týden asi 99 procent.

Za poslední týden má SZÚ k dispozici data z 49.879 pozitivních vzorků z 57 laboratoří. Celkově bylo za toto časové období testováno pozitivně přes 159.000 lidí. Od konce ledna už nemusí laboratoře provědět diskriminační PCR test, který může ukázat podezření na některou ze sledovaných variant koronaviru. Z kapacitních důvodů se testují jen vzorky od lidí, kteří mají příznaky nemoci. V týdnu před změnou opatření dostal SZÚ více než 113.000 výsledků diskriminačních PCR.

Vybrané vzorky dál odcházejí na takzvanou celogenomovou sekvenaci, kde je kompletně přečtený genom viru. Do dneška tak bylo v ČR vyšetřeno téměř 29.000 vzorků koronaviru SARS-CoV-2, z nich 2076 za poslední měsíc.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)