Laboratoře odhalily 29 TISÍC nakažených, o třetinu méně než před týdnem!

Covid-19, ilustrační fotografie.

Autor: stars24.cz, ČTK

10. února 2022 11:50

Testy ve středu v Česku potvrdily 29.059 případů koronaviru, zhruba o třetinu méně než před týdnem. Podobným tempem ubylo také opakovaných nákaz, za středu jich je 5001. O víc než třetinu se ale snížil počet provedených testů. Na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 1829 nových nákaz, incidenční číslo tak dále kleslo.

Hospitalizováno s covidem-19 je 3615 lidí, což je proti předchozí středě nárůst o víc než desetinu. Na 227 také přibylo lidí ve vážném stavu. Vyplývá to z údajů zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. Čísla se tam dnes oproti zvyklostem objevila s asi pětihodinovým zpožděním, podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba to způsobily technické komplikace.

Denní přírůstek byl nižší než o týden dřív už v úterý a předtím také v neděli, v pondělí byla čísla srovnatelná. Sobotních 24.000 případů koronaviru bylo ale nejvíce za víkendový den od počátku epidemie předloni v březnu. Dosud se v Česku potvrdilo 3,34 milionu nákaz, vyléčily se skoro tři miliony lidí, 37.660 jich zemřelo.

Vysoké počty nakažených v posledních týdnech způsobuje varianta omikron. Je výrazně nakažlivější než předchozí typy koronaviru, průběh covidu-19 je ale podle dosavadních zkušeností méně závažný. Počet hospitalizovaných přesto začal růst, protože se nákaza podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje z nich zejména nenaočkované proti covidu-19. Středečních 227 pacientů ve vážném stavu tak je o 11 vyšší než o týden dřív. Více lidí také s covidem-19 umírá. V lednu bylo zemřelých v průměru 33 denně, v únoru se počet zatím třikrát dostal nad 40 úmrtí za den a dvakrát nad 50.

Incidenční číslo začalo v tomto týdnu prudce klesat, před týdnem na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní připadalo 2377 nových nákaz, v úterý 1963. Proti úterku kleslo incidenční číslo ve všech krajích. Nejvyšší zůstává v Jihomoravském na hodnotě 2094. Relativně nejlépe je na tom stále Karlovarský kraj, kde má incidenční číslo hodnotu 1416.

Laboratoře ve středu provedly téměř 97.000 testů, o týden dřív jich bylo zhruba 154.500. Počet záchytů mezi testovanými proti předchozí středě mírně vzrostl. V případě nejčastějších preventivních testů stoupla pozitivita na zhruba 22,6 procenta, u takzvané diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, se podíl pozitivních zvýšil na 45 procent. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, bylo pozitivních 27,4 procenta testů.

Lidé v Česku se ode dneška nemusejí při využívání služeb a vstupu na hromadné akce prokazovat certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. O zrušení kontrol ve středu rozhodla vláda, podle premiéra Petra Fialy (ODS) to nebylo pod tlakem verdiktu Nejvyššího správního soudu, který ode dneška zrušil kontroly covidových certifikátů v restauracích a ubytování. Fiala uvedl, že verdikt jen urychlil už naplánované a s odborníky prodiskutované změny. Podle některých lékařů a epidemiologů je ale rozvolnění předčasné. Certifikáty jsou navíc dál potřebné pro cestování do zahraničí.

Další zmírnění restrikcí má následovat od 18. února, kdy končí plošné povinné testování na koronavirus ve firmách a ve školách. Fiala ve středu uvedl, že od 1. března bude z opatření platit prakticky jen nošení respirátorů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)