Nových případů nákazy bylo v úterý 37 TISÍC, výrazně méně než před týdnem!

Testování na přítomnost koronaviru.

Autor: stars24.cz, ČTK

9. února 2022 8:06

V úterý přibylo v Česku 37.627 potvrzených případů covidu-19. Je to téměř o 20.000 méně než před týdnem, kdy byl nárůst rekordní. Výrazně ubylo ale testů, podíl pozitivních vzorků zůstal podobný jako minulé úterý. Dalších 6674 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně, v mezitýdenním srovnání je to pokles o třetinu.

Incidenční číslo se po dvou týdnech dostalo pod 2000. Za uplynulých sedm dní připadá v ČR na 100.000 obyvatel 1962 nakažených. S covidem je v nemocnicích 3553 hospitalizovaných, z toho 214 v těžkém stavu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Laboratoře v úterý provedly zhruba 119.000 testů. Před týdnem jich bylo o polovinu více. V případě nejčastějších preventivních testů dosáhla pozitivita 23,19 procenta, minulé úterý byla jen těsně pod 23 procenty. U takzvané diagnostické indikace, kdy se testují lidé s příznaky, byl podíl pozitivních vyšší než 46 procent, stejně jako před týdnem. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například po rizikovém kontaktu s nakaženým, pozitivita stagnovala okolo 31 procent.

Vysoké počty nakažených v posledních týdnech způsobuje varianta omikron. Ta je sice výrazně nakažlivější než původně dominantní delta, zároveň ale podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh. Přesto počty hospitalizovaných vzrostly na nejvyšší úroveň v letošním roce. Podle revidovaných údajů bylo v pondělí v nemocnicích s covidem více než 3700 pacientů, poté jich tedy mírně ubylo. Tyto údaje se při dalších aktualizacích mohou ještě změnit. Počty lidí v těžkém stavu zůstávají prakticky stejné.

Zátěž nemocnic je ale stále výrazně nižší než při některých předchozích vlnách. Například zhruba před dvěma měsíci bylo hospitalizovaných kolem 7000, z toho přes 1000 ve vážném stavu.

S koronavirem dosud v Česku zemřelo 37.612 lidí. Obětí v poslední době mírně přibylo. V pondělí zemřelo s covidem 54 lidí, nejvíce od prvního lednového týdne. Na úterý zatím připadá 20 úmrtí. Podobně jako v případě hospitalizací se ale i tyto údaje při dalších aktualizacích obvykle mění. "Vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic," uvádí ministerstvo.

Před těžkým průběhem covidu má chránit očkování, zájem o něj ale nadále klesá. V úterý si pro vakcínu přišlo 15.315 lidí, letos nejméně ve všední den. Převažuje zájem o třetí posilující dávku, v úterý ji dostalo 11.646 lidí. Naopak první očkování podstoupilo pouze 719 zájemců. V Česku je nyní naočkování zhruba 65 procent dospělé populace.

Kvůli nižšímu zájmu omezují provoz některá očkovací centra. Například pražská Thomayerova nemocnice a očkovací místo v kongresovém centru na Vyšehradě dál nebudou očkovat o víkendech. Provoz v úterý ukončilo očkovací místo v obchodním centru na Černém Mostě.

Od konce února se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax, tento týden odstartovala předregistrace zájemců. Touto látkou by se podle ministerstva zdravotnictví mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín.

Incidenční číslo se snížilo ve všech krajích Česka. V šesti z nich ještě zůstává nad hranicí 2000. Nejhorší situace na jižní Moravě, kde na 100.000 obyvatel připadá v uplynulých sedmi dnech 2202 nakažených. Následuje Liberecký kraj s incidencí 2152. Relativně nejlépe je na tom stále Karlovarský kraj, kde má incidenční číslo hodnotu 1580.

Od půlnoci skončí povinnost prokazování se covidovými certifikáty v restauracích, ubytovacích zařízeních, na hromadných akcích a dalších místech. "Prokazovat certifikátem se nebude v podstatě nikde," uvedl v úterý mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Dál bude platit povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách nebo početní omezení účastníků hromadných akcí. K pátku 18. února skončí plošné testování ve školách a firmách.

První případy koronaviru se v Česku objevily 1. března 2020. Od té doby odhalily laboratoře v zemi 3,311.152 nakažených. Z nákazy se dosud vyléčilo 2,97 milionu lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)